Фестивалът “От Трън по-убаво нема” се завръща и тази година на 15 юни ще събере любители на фолклора в града край границата

Международният фестивал на клубовете за народни танци и любителски ансамбли “От Трън по-убаво нема” ще се завърне като самостоятелно събитие, след като миналата година беше комбинирано с друг празник в града край границата със Сърбия, предаде репортер на Zapadno.com.

През 2023 година в Трън се проведе празник под надслов “С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема!”. Събитието комбинира фестивалът “От Трън по-убаво нема” и празникът, посветен на народната и оперна певица Гюрга Пинджурова. В последните няколко години празници в Трънско се измениха от първоначалния им замисъл. Прочетете още по темата в публикацията: Как традиционни празници в Трънско се измениха от първоначалния им замисъл.

Но тази година двете събития, които се провеждат в Трън, няма да бъдат комбинирани. На 15 юни ще се проведе поредното издание на международния фестивал на клубовете за народни танци и любителски ансамбли “От Трън по-убаво нема”. “Отново ще сме заедно на един голям празник на танца и песента! Дата – 15 Юни 2024г. ! Очакваме ви с много настроение“, отбелязват съорганизатори на събитието.

“От Трън по-убаво нема” води своето начало от 2010 година, когато тогавашният кмет на община Трън приел идеята на хореографа и главен организатор на фестивала Йордан Станимиров. Първото издание се провело на 14 октомври, когато е и празникът на град Трън, но следващите фестивали били изместени през топлите месеци.

Zapadno.com научи, че празникът, посветен на Гюрга Пинджурова ще се проведе в края на месец април.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...