Почетните граждани на Трън са близо 20, сред тях са Гюрга Пинджурова, доктор Стамен Григоров и Петър Гигов

17 са почетните граждани на град Трън, които са обявени за такива с решения на Общинския съвет, видя Zapadno.com.

Решенията за обявяване на почетните граждани на Трън се взимат от Общински съвет-Трън от 2008 година. Първият почетен гражданин е бригаден генерал Боян Ставрев, който е роден в трънското село Лева река. Преминал през длъжностите: командир на звод, командир на рота, началник щаб на батальон, командир на батальон, старши помощник-началник на отел в канцеларията на началника на Генералния щаб на Българската армия, заместник-командир на Националната гвардейска част и командир на Националната гвардейска част, става ясно от информация от Община Трън.

Народната и оперна певица Гюрга Пинджурова е удостоена с почетното звание за приноса и в опазването на духовността и културата на град Трън. Доктор Стамен Григоров от трънското село Студен извор също е почетен гражданин за откриването на бактерията “лактобацилус булгарикус”. Грънчарят Петър Гигов, прославил майсторството и съвършенството на бусинската керамика е сред почетните граждани на Трън.

С още решения на Общинския съвет в Трън със званието са удостоени Ангел Стоичков, професор Саздо Тричков, Григор Гьорев, доктор Виолета Стойкова, Дарина Стоянова, доцент доктор Иван Гигов, доктор Димитър Момчилов, Виктор Велинов, академик Никола Попов, Асен Младенов, Лиляна Галевска, Иван Зрънчев и Димитър Тонин.

Наскоро стана ясно, че група трънчани отново повдигат въпроса с удостояването със званието “почетен гражданин на Трън” на единствения работещ личен лекар в града – доктор Лиляна Тодорова. Предстои да разберем дали тази година доктор Тодорова ще бъде удостоена със званието след като през 2023-та, когато въпросът беше поставен пред местната власт, това не се случи.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...