Сурвакарската група на село Банище ще дефилира редом със стотици кукери, бабугери и други персонажи на фестивал в Стара Загора

Сурвакарската група на брезнишкото село Банище ще участва в XXIII-ия Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора. Фестивалът ще се проведе тази събота, 23 март, предаде репортер на Zapadno.com.

Античният форум „Августа Tраяна“ в Стара Загора ще бъде сцена за стотици кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна. Хлопки и чанове ще огласят центъра на града в съботния ден, а началото на събитието е предвидено за 9:30 часа с традиционното дефиле на участниците. Малко след тях, възпитаниците на старозагорските детски градини ще покажат своите шарени костюми. Жителите и гостите на града ще станат свидетели на прогонването на студа, тъмнината и лошотията, уточняват от Община Стара Загора.

Във Фестивала на маскарадните игри се очаква да се включат повече от 800 участници от различни краища на България. Групите ще бъдат 18, добавиха за Zapadno.com от народно читалище “Настроение-2017”, което е съорганизатор на фестивала.

XXIII-ия Фестивал на маскарадните игри се организира от Община Стара Загора, народно читалище „Николай Лилиев-2005“, народно читалище „Настроение-2017“ и Регионален исторически музей-Стара Загора.

Сурвакарската група на Банище наброява около 60 човека. Най-възрастният е на 3 години, а най-възрастният е 70-годишен. Преобладават по-младите участници в редиците на групата. От 20 години водач на групата е Красимир Стоев.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...