Приемен родител от Брезник разказа за трудностите, но и положителния аспект от обратна връзка с осиновителите на децата

За нас е изключително важно да вземем бързи и важни решения за осигуряване на устойчивост на приемната грижа, така че от първи януари 2025 година тя да бъде делегирана дейност. Това каза изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане доктор Надя Танева в рамките на кръгла маса, посветена на темата и част от инициативата „Заедно за милион усмивки“, организирана от Община Благоевград и местната дирекция „Социално подпомагане“, в която се включиха деца и приемни родители, както и институции от областите Благоевград, Кюстендил и Перник, съобщи БТА.

По време на кръглата маса приемните родители Ася Георгиева от Благоевград, Калин Георгиев от Брезник и Албена Миленова от Кюстендил поставиха въпроси, свързани с предизвикателства, с които се сблъскват приемните родители, и споделиха положителни аспекти. Сред темите бяха трудовите договори на приемните родители от следващата година, както и възможности за образование и въвеждане на образователен минимум за приемни родители.

Иска ми се да има повече възможности за обучение, защото се сблъскваме с много проблеми, при нас идват деца, които са претърпели физическо насилие, сексуално насилие, деца, които са с проблемно поведение и не всеки е подготвен да посрещне в дома си такова дете, посочи Ася Георгиева. Тя допълни, че е необходима и повече осведоменост в обществото относно приемната грижа и нуждите на тези деца.

Калин Георгиев разказа, че заедно със съпругата си са приемни родители от седем години, като до момента са дали приемна грижа на седем деца. В момента се грижат за бебе и дете на седем години. Той също посочи част от трудностите, но отбеляза и положителния аспект от обратна връзка с осиновителите на децата. „Това е важно, защото раздялата с децата е тежка, дори и за месец  – два да гледаш едно детенце, добре е да имаш обратна връзка с осиновителите“, посочи той.

Виж също...

Loading...