Тодоровден в Бегуновци ‘2024: Буйни коне, много емоции и добра организация белязаха празника – СНИМКИ

Стотици зрители и много участници с коне от Брезник, Трън, Непразненци, Режанци и други населени места се вкючиха в празника Тодоровден в брезнишкото село Бегуновци, предаде репортер на Zapadno.com.

Програма за честването на празника започна в 12 часа с участието на народната певица Алиша, гайдарят Станимир Хайдушки и фолклорен ансамбъл “Дивля”. За жители и гости на селото на ливадите край бившето ТКЗС бяха направени много удобства. Прочетете още по темата в публикацията: Над 2 хиляди кебапчета и кюфтета за Тодоровден в Бегуновци са подготвили скараджии – СНИМКИ. Сред публиката беше Митко Митов от съседното село Непразненци, който водеше пони на негов съселянин. За първа година понито присъства на Тодоровден в Бегуновци, но като атракция за деца, майки и други посетители.

С водосвет, който отец Васил извърши, беше поставено началото на състезанията. Конете и стопаните им бяха осветени от свещеника. Първото състезание беше надбягване на разстояние 300 метра. По време на тази дисциплина Петър Ганев от село Режанци падна от коня си на тревата. Животното му продължи да бяга, но беше спряно от няколко мъже. Хора се притекоха на помощ на Петър Ганев, който се изправи и каза, че е добре. Ездачът има опит с падания, тъй като е работил като каскадьор и знае как да падне от кон, за да няма сериозни травми. Причината конят да го изхвърли от седлото е, че животното няма много опит с участието на такива състезания, сподели Петър Ганев. Буйни бяха и други коне, но ездачите им успяваха да ги удържат, така че да не възникват инциденти. Това състезание беше разделено на две категории по произход на конета. В първата категория на първо място в това състезание се класира конят Божидар на Олег Тодоров. На второ място се класира конят Виктор на Емануел Ангелов. Той спечели и трето място с коня си Гулит. Във втората категория на надбягването на първо място е Дейвид Лилов с кобила Доза. На второ място е Беатрис Данчева с коня Хугър. На трето място е кобилата Рая с ездач Росен Русинов.

След кратка пауза състезанията продължиха с теглене на шейна с тежест до 600 килограма и над 600 килограма. По време на това състезание се наложи един от конете да бъде докаран до шейната с тежест с кърпа на очите. В ниската категория (до 600 килограма) на първо място се класира конят Убрик със собственик на Божидар и Вероника Владимирови. На второ място е кобила Мая с ездач Стефчо Житков. На трето място се класира конят на Виолин Димитров. Във високата категория (над 600 килограма) на първо място се класира конят Дени на Петър Кръстев. На второ място е конят Убрик на Божидар и Вероника Владимирови. Трето място не беше присъдено, тъй като нямаше трети участник. Специална парична награда получи Петър Ганев за съдействие по организацията на събитието.

На победителите бяха връчени медали, статуетки, панделки и парични награди. Отличията бяха връчени от заместник-кмета на община Брезник Иван Бъчваров, началникът на Районно управление-Брезник главен инспектор Борислав Димитров и кметският наместник на село Бегуновци Станко Пергелов. Около половин тон овес беше подсигурен за всички коне от земеделския производител от Брезник Росен Огнянов, който помогна и с финансови средства за събитието.

В края на състезанията завързаният за електрически стълб кон на Петър Ганев се освободи и побягна към ливадата. При опит да бъде завързан от стопанина си конят се опита да ритне друг кон със задните си крака. За щастие животното беше озаптено и отново завързано без да се случва инцидент.

Честването му в Бегуновци е съвместна инициатива между Община Брезник, кметството на селото и местното народно читалище “Просвета-1922”.

Разгледайте снимки от честването на Тодоровден в село Бегуновци:

Виж също...

Loading...