Може ли в брезнишко село с население 20 човека да функционират две читалища? Темата беше обсъждана от общински съветници и администрация

Решение за приемане на доклади от председателите на читалищата на територията на община Брезник за осъществените дейности в изпълнение на съответните програми за 2023 година беше прието от Общински съвет-Брезник на редовно заседание, предаде репортер на Zapadno.com.

Според член 26A от Закона за народните читалища ежегодно до 31 март председателите на читалищните институции представят пред кмета на общината и до Общинския съвет доклади за дейностите през изминалата година. В докладите се съдържа паспорт на читалищата, административно-организационна дейност, художествено-творческа дейност, културно-масова дейност и библиотечно-информационна дейност. Документите съдържат и оценка от председателите на читалищата за отминалата година.

По време на заседанието на постоянните комисии към Общински съвет-Брезник общинският съветник Росен Огнянов попита дали в село Горна Секирна има ново читалище. Заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска отговори, че има новорегистрирано читалище в селото.

От началото на 2024 година в селото има второ читалище след създаденото през 2022 година първо такова. До Zapadno.com достигна информация, че новото народно читалище “Димитър Станимиров-2024” е регистрирано в Търговския регистър и в Агенция по вписванията, но не и в регистъра на читалищата. Председател на читалището е Василена Николова, която е настоящ кметски наместник и е дъщеря на общинския съветник в Общински съвет-Брезник Венета Петрова.

През 2022 година идеята за читалищна институция на селото беше подкрепена от над 60 човека, а инициативата за създаването поде тогавашният кметски наместник Румен Николов. Наименованието на първото читалище в селото е “Победа-2022”.

На заседанието на постоянните комисии към Общински съвет-Брезник общинският съветник Венета Петрова коментира докладите на читалището в град Брезник и народно читалище “Победа-2022” в село Горна Секирна. Тя посочи, че тези два доклада е успяла да прочете и поради технически проблем не е могла да прегледа останалите отчетни документи. За читалището на Брезник съветникът каза, че няма забележки и дори похвали институцията, тъй като предлага наситена с мероприятия програма. За народно читалище “Победа-2022” в Горна Секирна Венета Петрова каза, че то няма никаква дейност, видно от доклада. “Явно, че тези хора, които са учредители на читалището, не са жители на селото. Те са жители на други населени места и затова в доклада са посочени само като членове на читалището, а не като обхват на населението. Обръщам внимание на това, защото за Брезник става въпрос за обхват на населението. Докато за Горна Секирна няма обхват на населението. Тоест пред населението на Горна Секирна не е направено абсолютно нищо. Показани са книги като брой. Но тези книги не трябва да бъдат само брой. Трябва да бъдат картотекирани, да има документация за тези книги. Те да се водят на отчет в читалището”, каза Венета Петрова. Всъщност миналата година народно читалище “Победа-2022” е имало някаква дейност и това е записано в архивите на Zapadno.com. През месец май жители на селото са гледали филма “Чалга”, прожектиран в читалището.

След изказването на Венета Петрова в малкия салон на читалището в Брезник, където се провеждаше заседанието на постоянните комисии към Общинския съвет, се породиха въпросителни дали в населено място като Горна Секирна с малък брой жители може да има две читалища. От общинската администрация на Брезник поясниха, че местната власт не може да разреши или забрани регистрирането на читалища.

По темата за читалищата се включи общинският съветник Янка Хранова, която изрази мнение, че народно читалище “Пробуда-1931” в село Ноевци няма дейност, освен селския събор и местния сурвакарски празник. Всъщност читалищната институция в Ноевци има и други събития, като например коледно-новогодишния банкет, за който читателите на Zapadno.com научиха в края на 2023 година. Общинският съветник Янка Хранова добави, че библиотеката е била затворена за деца, желаещи да ползват услугите и.

Снимка: Богомил Савов – архив

Виж също...

Loading...