ВиК проблем в Брезник: Запушена с камъни тръба наводнява къща, от Общината търсят решение на ситуацията

Канализационна тръба в град Брезник е запушена с големи камъни. Вследствие на запушването имоти на улица “Александър Филипов” се наводняват. Темата с наводняването на имоти на улицата беше дискутирана на заседание на Общински съвет-Брезник, след като общинският съветник Ваньо Добринов повдигна въпроса за подадено до председателя на Общинския съвет копие от жалба за проблема, предаде репортер на Zapadno.com.

Оригиналът на жалбата е изпратен до ВиК-Перник, а до Община Брезник и председателя на Общински съвет-Брезник са изпратени копия. В жалбата се посочва за теч от ВиК системата в къща на улица “Александър Филипов”. Впоследствие на сесията на Общински съвет-Брезник стана ясно, че потърпевши от проблема са три къщи на улицата. След възникнали дебати по темата беше подложено на гласуване предложение на общинския съветник Ваньо Добринов жалбата да се разпространи сред общинските съветници и разглежда на сесията. Предложението беше отхвърлено с 3 гласа “за” и 10 “въздържал се”.

Заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров разясни пред съветниците подробности относно ситуацията. “Първото наводняване на къщите стана края на септември – началото на октомври 2023 година. Наистина тогава три къщи се наводниха. На една къща, бях вътре в къщата, излизаше от сифон на баня – с извинение от всички, от тоалетна чиния чиста вода. Чиста питейна вода. Канализацията е компрометирана преди две седмици или 10 дни или 15. Община Брезник два пъти вика ВОМА евентуално да изчисти канализацията. След това викнахме фирма с роботизиран робот и камера. Има записи, който иска мога да му ги предоставя, да ги види. Ще ги кача на диск, ако желаете. В канализацията има камъни”, каза заместник-кметът Иван Бъчваров. В средата на настоящия месец на място е пристигнал роботизиран робот с камера, който не е успял да влезе в канализацията. “Най-вероятно цялата шахта е запушена от камъни, пясък, фракция или каквото и да било. Сега аз лично контактувам с експерти от “Софийска вода”, за да могат да дойдат с робот с камера, която да влезе по тръби и да се види какъв е точно проблемът. Дали е спукана тръбата, дали е счупена, дали липсва парче от тръбата. Едни от хората, които идваха, казаха че след изчистване на тези камъни под налягане с повече атмосфери и по-голяма глава за разбиване на тези камъни, най-вероятно може безрисково да се санира вътрешно, каквото и да значи това”, поясни още Иван Бъчваров. Той подчерта, че запушването не е вследствие на извършения ремонт миналата година.

Миналата година малко над 840 метра от улица “Александър Филипов”, която е с обща дължина близо 1 километър и половина, бяха обновени. Ремонтът се извърши от брезнишката фирма “Нивел Строй” и обхвана отсечката на улицата от кръстовището и с улица “Цвета Лумбарова” до кръстовището с улица “Строител”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...