Покрай храм-кладенеца “Пусто Гърло” Брезник и италианската община Сардара започват добро сътрудничество в различни области

Вече има зелена светлина за подписването на протокол за сътрудничество между община Брезник и община Сардара на италианския остров Сардиния, предаде репортер на Zapadno.com.

На 27 април 2023 година Общински съвет-Брезник взе решение за одобряване побратимяването на община Брезник с община Сардара. Поканата за побратимяването между двете общини бе отправена от Сардара, където се намира храм-кладенецът “Санта Анастасия”. Съоръжението е част от нурагически комплекс, в който са включени още два култови кладенеца, което го прави уникален в контекста на познатите нурагически селища, където обикновено свещените кладенци са изградени самостоятелно. Храм-кладенецът е датиран 1200 – 900 година преди Христа. Този древен комплекс и храм-кладенецът “Пусто Гърло” край брезнишкото село Гърло си приличат. Община Брезник ще търси варианти за финансиране на проект за консервация и други дейности по храм-кладенец “Пусто Гърло”, като една от възможностите е да се кандидатства съвместно с Община Сардара на остров Сардиния в Италия. Прочетете още по темата в публикацията: За съхранението на храм-кладенеца “Пусто Гърло” има проект, който Община Брезник очаква да бъде актуализиран.

В резултат на кореспонденция между двете общини темата вече е на етап протокол за сътрудничество, който предстои да се подпише. Документът е записан на български и на италиански език. В него е описан предметът на дейност, бъдещи съвместни проекти, оценки, език на комуникация, влизане в сила и продължителност на протокола, финални клаузи и други, поясни заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска. “Съответно се надяваме да започнем едно добро сътрудничество, главно в културна насока. Защото знаете, че обектът “Пусто Гърло” на територията на нашата община е емблематичен, с национално значение. Такива обекти съществуват в община Сардара. Така че това е главната и основна цел за побратимяване между двете общини. Да започнем работа по реставрация на нашия обект и съответно културно-икономически връзки”, отбеляза още заместник-кметът Мария Добревска.

На последното редовно заседание на Общински съвет-Брезник беше прието решение за одобряване протокол за сътрудничество между двете общини. След одобряването следва подписване на протокола между кметовете на община Брезник и община Сардара.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...