Туристическото бижу на Брезнишко – “Къщата на маските”, беше представена като добър пример за усвоени европари

“Къщата на маските” в брезнишкото село Кошарево беше представена като пример за един от проектите, които Община Брезник успешно е реализирала в програмния период 2014 – 2020 година. Примерът беше даден от заместник-кмета на община Брезник Мария Добревска на местна конференция по проект “Европа на Балканите: Общо бъдеще” в Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Конференцията се проведе по-рано днес в Минна дирекция в Перник и в нея участваха заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска, кмет и заместник-кмет от още две общини в региона, областният управител на област Перник Людмил Веселинов, управителят на Областен информационен център-Перник инженер Ирена Георгиева, експертът от Областна администрация-Перник Изабела Борисова и представител на Европейския политехнически университет. Домакин на форума беше пресклубът на БТА-Перник и събитието водеше кореспондентът на Агенцията за региона Милен Миланов.

Пред присъстващите заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска представи информация за реализирани проекти с европейски средства на територията на Брезнишко. “Екипът на кмета на община Брезник господин Узунов за четвърти пореден мандат започва да работи. В отминалите мандати, както и господин Кръстев каза, амбицията на Община Брезник е била да повиши качеството на живот на своите жители, както в града, така и в общината. В това отношение със средства на Европейския съюз и на европейски фондове бяха реализирани редица проекти на територията на община Брезник. Един от най-значителните беше рекултивирането на сметището на община Брезник, което вече е наистина едно наистина затревено и рекултивирано зелено място. Бяха подменени редица водопроводи, както в града, така и в общината, със средства от Европейския съюз. Бяха санирани 5 жилищни сгради, в които живеят голяма част от населението на град Брезник и други обществени сгради”, каза Мария Добревска. Заместник-кметът даде и пример с възстановените манастири и църкви, за които Общината има амбицията да се грижи.

Проектът за създаване на “Къщата на маските” в село Кошарево също беше представен като пример пред присъстващите на конференцията. “Има много посетители. Много групи ученици и деца се водят, особено в летните месеци, във ваканционните месеци и не само. Посещаемостта на обекта е много засилена. Има голям интерес, тъй като знаете, че обичаят “Сурова” тръгва от община Брезник. Нашата община е центърът на този обичай и всъщност Музеят на маската е свързан с този обичай. Има изложени костюми, маски, презентационни материали. Има работилница, в която могат да работят и да се докоснат до изработването на тези маски, характерни за нашия регион”, поясни заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

От страна на Областна администрация-Перник бяха представени подробности относно проекта, чрез който е направена “Къщата на маските”. Обектът беше открит в края на месец септември 2018 година. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Със звън на сурвакарски чанове беше открита “Къщата на маските” в село Кошарево – ВИДЕО + СНИМКИ.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...