Възобновяването на автобусната линия Брезник – Божурище очаква изпълнение на процедури между администрации на местно, областно и национално ниво

Въпросът с възобновяване на автобусната линия между общините Брезник и Божурище беше дискутиран на заседание на Областна комисия по транспорт, което се проведе днес в Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Една от темите, които присъстващите представители на институции разглеждаха, беше възобновяването на обществения превоз на пътници между Брезник и Божурище. На заседанието стана ясно, че Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ е направила корекции и предложения по маршрутни разписания по автобусната линия. “Община Брезник е влязла в комуникация с Изпълнителната агенция, така че има корекции и предложения, които са направени от Изпълнителната агенция. Като администрация ние ще съдействаме на Община Брезник да се изпълнят прецизно всички предписания. Отново да се предложи тяхното предложение на транспортната комисия, да го изчистим и да влезе в сила без проблем”, каза областният управител на област Перник Людмил Веселинов. Той отбеляза, че Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ има крайното решение за възобновяване на линията.

Брезнишката общинска администрация има желание да се възобнови превоза на пътници по това направление, тъй като много хора пътуват за работа между двете общини. “Ще се съобразим с писмото от областна администрация. Първо промените по Наредбата трябва да се вкарат на Областна транспортна комисия, след това областният управител да направи предложение”, коментира заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров.

През есента на миналата година се е провело заседание на републиканската транспортна комисия, на която областните управи на Перник и София са внесли предложения маршрутни разписания по автобусна линия София – Брезник, които са от републиканската транспортна схема, да бъдат прехвърлени от квотата на Столична община в квотата на Община Брезник. Именно на това заседание е взето решението за внасяне на корекции и предложения по въпросната линия.

От 4 години няма кой да извършва обществен превоз по линията Брезник – Божурище – София. Причината е, че фирмата-превозвач, която извършваше превоз на пътници по тази линия, караше хора и по отсечката Брезник – Сливница – София. От години пък отсечката между сливнишките села Ракита и Гургулят е в много окаяно състояние, въпреки че е част републикански третокласен път 811. Това бе и причината фирмата-превозвач да спре курсовете си по двете линии – Брезник – Сливница – София и Брезник – Божурище – София. Припомнете си още по темата в публикацията от 2019 година: Лошото състояние на пътя между общините Брезник и Сливница принуди фирма за пътнически превози да закрие курсовете за София. През тази година започна ремонт на проблемната отсечка между общините Брезник и Сливница, а обновяването на тази между Брезнишко и община Божурище е почти завършено.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...