След очаквания ремонт на главен път в Трънско, бъдещите “легнали полицаи” през някои села ще трябва да изчакат и промяна на Наредба

Изкуствените неравности или така наречените “легнали полицаи”, които жители на някои трънски села искат, ще трябва да изчакат и промяна в Наредбата за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение и изискванията към тях. Това стана ясно по време на провелата се по-рано днес сесия на Общински съвет-Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на заседанието пред ръководството на Община Трън отново бе повдигнат въпроса с искането за поставяне на изкуствени неравности за ограничаване на скоростта по главния път през селата Неделково, Неделково, Парамун, Главановци и други населени места. По главния път, преминаващ през въпросните села, предстои да се извърши основен ремонт. Това е и причината Община Трън да изчака с извършването на ремонта и след това да предприеме поставянето на изкуствени неравности за ограничаване на скоростта. Прочетете още по темата в публикацията: В трънски села все още очакват “легнали полицаи”, а Община Трън пък чака ремонт на главния път през населените места. От отговора на кмета на община Трън Цветислава Цветкова стана ясно, че от страна на “Пътна полиция” има становище с протокол, както и решение на Върховния административен съд за отмяна изграждането на неравностите докато не се промени Наредбата за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение и изискванията към тях.

Решението на Върховния административен съд по въпросната Наредба е от края на месец февруари тази година. Отмяната на текстове в Наредбата е по административно дело, което е образувано по жалба от физическо лице. Съдебната институция е приела, че Наредбата липсва обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. “За да бъде изпълнено това изискването съгласно следващата алинея на чл.26 от ЗНА е необходимо преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган, съставителят на проекта да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта”, гласи част от решението на Върховния административен съд. Решението на висшата инстанция е окончателно.

Наредбата за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение и изискванията към тях, което е издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на вътрешните работи, е в сила от лятото на 2012 година.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...