Долината на отпадъците в Брезнишко или колко е голям проблемът с незаконните сметища – СНИМКИ

Долината на отпадъците в Брезнишко. С това название спокойно може да се кръсти дере край брезнишкото село Кошарево, което е било почистено есента на 2023 година, предаде репортер на Zapadno.com.

В срок до края на месец март кметовете трябва да извършат проверки за наличие на участъци със замърсявания с отпадъци на територията на общината. При установени замърсявания трябва да бъдат предприети действия за премахването им. В качеството им на собственици на общински пътища е необходимо да почистят отпадъците от пътищата, пътните съоръжения, обслужващите зони, крайпътните обслужващи комплекси и да се осигурят съдове за събиране на отпадъците по общинската пътна мрежа и транспортирането на събраните в тях отпадъци до съоръженията за третиране. Това беше разпоредено от Министерство на околната среда и водите в началото на месеца.

Община Брезник постоянно се бори с незаконните сметища в Брезнишко, но хората, техниката и времето са недостатъчни срещу възпитанието на нарушителите. Най-пресният пример за това твърдение се намира третокласен път 8114 в отсечката между селата Бегуновци и Кошарево. На около половин километър преди навлизане в село Кошарево, в района на мост от едната страна покрай пътя е създадено поредното незаконно сметище. Всъщност отпадъците са били почистени от Общината през есента на миналата година, но сега по нищо не може да проличи, че е било така. Причината е, че камари от отпадъци отново са изхвърлени на това удобно за тази цел място, поясниха за Zapadno.com от общинската администрация.

Факторите, които провокират нарушителите да изхвърлят отпадъци там, са няколко. Близостта до шосето, удобната отбивка и равен черен път, както и по-слабия трафик по тази пътна отсечка.

Кметски наместник на село в Брезнишко коментира, че е трудно да се справиш с нарушителите. Акт може да се състави, ако нарушителите бъдат хванати в момент на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Това е трудно да се направи, тъй като нарушителите използват тъмната част на денонощието или местата, които са по-отдалечени от погледите на местни и представители на администрацията, а да изхвърлят боклуците си.

Това, което обективът на Zapadno.com засне край село Кошарево е шокиращо. Интересна подробност е, че в незаконното сметище е изхвърлена и табела с наименованието на селото и общината.

От началото на месец април регионалните инспекции по околната среда и водите ще започнат проверки за установяване на резултатите от приложените мерки. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети предвидените от закона административно-наказателни мерки спрямо градоначалниците. Целта на този контрол е да не се допуска изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, образуване на сметища и повторно замърсяване на вече почистени терени.

Разгледайте снимки на едно от големите нерегламентирани сметища в Брезнишко:

Виж също...

Loading...