Прогнозата за април показва, че средните месечни температури ще бъдат над нормата, а месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще е под обичайните количества

Средните максимални температури за месец април са между 15 и 20 градуса, а средните минимални – между 4 и 9 градуса. Сухите периоди за месеца са между 1 и 3 април, 14 и 17 април; валежните периоди: 4 – 13 април, 18 – 29 април. Нормата за валежите в равнинната част на страната е от 35 до 70 литра, в планинските райони до 100 – 120 литра на квадратен метър, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

Тази година средните месечни температури през април ще бъдат над нормата, в рамките на 16 до 22 градуса. Месечната сума на валежа в по-голямата част от страната ще бъде под обичайните количества. Повече валежи се очакват през първата десетдневка в югозападните и южните райони, като очакваните количества ще бъдат повече от климатичната норма – от 70 до 80 литра на квадратен метър. През втората и третата десетдневка валежите ще бъдат в климатичните норми, ще бъде по-топло от нормалното, най-топло в южните райони със средни максимални температури от 21 до 23 градуса, в северната половина от страната от 18 до 21 градуса.

След слънчевото и сухо начало на април, от 2-ри до 3-ти ще бъде дъждовно с повече по количество валежи в централните и в източните райони – до 30, 40 литра на квадратен метър. От 5 до 6 април и в края на първата десетдневка, около 10 април, ще превалява главно в Югозападна България.

От 11 до 18 април започва по-продължителен сух период с мъгли в поречията и ниски облаци по Черноморското ни крайбрежие. От 19 до 23 април се очакват нови дъждове, с повече количества – до 20 литра на квадратен метър, в Източна България и в югозападните райони – до 10 литра на квадратен метър. Сухият период с краткотрайни намалени видимости и повече слънчеви часове през деня се очертава от 23 до 29 април. В края на месеца по-студен и влажен въздух от север ще обхване Балканите. Чувствително ще захладнее и застуди.  Ще вали дъжд, а в планините дъжд и сняг.

Геомагнитна прогноза

Април ще започне с ниска интензивност на земното магнитно поле. До 5-ти ще бъде спокойно без геомагнитни бури. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите от 6 до 7, от 9 до 11 и от 18 до 20 април. На 4 и на 5 има условия за слаби геомагнитни бури в полярните области на Земята, които няма засегнат средните географски ширини и Балканите.

Климатични особености на април

Април е типичен пролетен месец. Средните температури са с 3, 4 градуса по-високи от тези през март. Слънчевото греене и продължителността на деня продължават да растат. Валежите обикновено също са повече, като се увеличава интензивността им и често имат краткотраен, но проливен характер. Средно има два, три дни с гръмотевични бури. Опасността от слани е голяма, но към края на месеца те не са характерно явление. Като цяло по-топлите дни имат преимущество над по-студените. Понякога, но не всяка година над страната нахлува студен арктичен въздух и превалява сняг, който бързо се стопява. През последните години снеговалежи е имало през 1997, 2001, 2002 и 2003, 2011 година. Особено снежно е било през 1997 година, като в осем от дните е имало снежна покривка. Тогава на 16 април в София дебелината на снежната покривка достига 15 сантиметра. Снежна покривка в цялата страна се образува на 6 и 7 април 2003 година. На места в равнините достига 30 сантиметра, а по-високите части на планините 150 сантиметра. На 8 април същата година са отбелязани и едни от най-ниските температури за месец април – в Чирпан минус 14 градуса, а на много места минус 8, минус 10 градуса. След рекордните студове на 29 и 30 април 2003-та в отделни райони температурите достигат рекордно високи стойности от над 30 градуса. През 1998 и 1999 и 2004 година валежите са под нормата, а през 2002 близко до нея. Много от жителите в Северна България няма да забравят обилните валежи и наводненията през последната седмица на април 2000 година.  В много райони на Дунавската равнина за 2, 3 дни падат валежи  между 80 и 150 литра на квадратен метър, което e около 2 пъти над нормата за целия месец. По-малки наводнения имаше и на 12 и 13 април 2003 година – главно в Софийско и Врачанско.

Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За април народната метеорология гласи:

Когато има слана през април и е студено, годината не ще да е плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Meteo Tv

Виж също...

Loading...