Община Брезник възнамерява да търси пари за храм-кладенеца “Пусто Гърло” чрез европейски програми в новия програмен период

Община Брезник има намерението да кандидатства за финансиране на проект за консервиране и експониране на храм-кладенеца “Пусто Гърло” в района на брезнишкото село Гърло. Това каза по време на местна конференция в Перник заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска, предаде репортер на Zapadno.com.

Местната конференция се състоя миналата седмица в Минна дирекция в Перник и на нея бяха представени примери за проекти, които Община Брезник е реализирала в предишния програмен период. Прочетете още по темата в публикацията: Туристическото бижу на Брезнишко – “Къщата на маските”, беше представена като добър пример за усвоени европари. По време на форума заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска отбеляза, че готовността на общинската администрация да кандидатства по програми за финансиране в новия програмен период 2021 – 2027 година. “Предстои в новия програмен период да кандидатстваме за един емблематичен обект, който се намира на територията на община Брезник – обектът “Пусто Гърло”. На последното заседание на Общински съвет-Брезник беше одобрен протокол за сътрудничество с Община в Италия на чиято територия съществува същият кладенец, както кладенеца в община Брезник. Така че и за новия програмен период Община Брезник има готовност с проекти във всяко едно направление по всяка една програма за кандидатстване”, каза заместник-кметът Мария Добревска.

На 22 март тази година Общински съвет-Брезник взе решение за одобряване протокол за сътрудничество между двете общини. След одобряването следва подписване на протокола между кметовете на община Брезник и община Сардара. Прочетете още по темата в публикацията: Покрай храм-кладенеца “Пусто Гърло” Брезник и италианската община Сардара започват добро сътрудничество в различни области.

Снимка: Георги Михайлов – архив

Виж също...

Loading...