Каква е връзката между Класното училище в Брезник, Априлското въстание и потушаването му в Батак

Изложбата „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет“ представя един от силните и същевременно драматични моменти от нашата история – Априлското въстание и неговото жестоко потушаване в Батак, съобщиха от Общински исторически музей-Брезник.

Хронологично е проследен ходът на събитията през бурната пролет на 1876 година – от подготовката на въстанието в Четвърти революционен окръг до неговото избухване и потушаване. Акцент е поставен върху епилога на Априлското въстание в Батак. Кървавата разправа с въстаналите батачани и героичната саможертва на хилядите в името на свободата разтърсват през онази пролет съвестта на Европа. И до днес разказът за онези страшни часове, когато думите „Свобода или смърт” са изковавали нашата историческа памет, ни съпътства и ни дава един от най-ценните уроци – за силата на духа, за саможертвата в името на идеалите, за вярата и стремежа към свобода.

Сградата „Класно училище“, в която е представена гостуващата изложба “Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет“, пази спомена за първия учител Димитър Тонджаров от Самоков (1825 – 1876 година), който с таланта си издига нивото на образователното дело в града. Той поставя началото на брезнишкото читалище и библиотеката в града, открива неделно училище за възрастни. Организира революционната пропаганда в този край. През 1875 година заминава за Батак, където учителства и взема дейно участие в подготовката на Априлското въстание. Изгаря посечен, заедно със своите ученици, в пламъците на въстанието за освобождението на своя народ, поясниха от Общински исторически музей-Брезник.

Изложбата представя хронологично събитията с богат илюстративен материал от фонда на Историческия музей в град Батак. Движимите културни ценности, включени в нея, онагледяват и допълват по впечатляващ начин събитията от Априлското въстание в Батак, в далечната 1876 година. Това са оригинални пощенски картички и снимки от фонда на музея, запечатали лица и събития в Батак след въстанието, иконата „Свети Модест”, спасена от пожара, запален в църквата „Света Неделя” – последната крепост на въстаналото население в Батак през Априлското въстание от 1876 година, лични вещи на въстаници, веществени доказателства, че Батак е пример за висок морал, за величие, за осмислена жертва. Да, Батак е жертва на турските зверства, но той е и „остров“ на вярата в свободното утре, на човешкото достойнство, отбелязаха от музея в Брезник.

Изложбата ще бъде открита на 4 април от 16:30 часа в изложбена сграда “Класно училище”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...