Контролът на границата в Трънско се засилва заради заразени трупове на свине, кметовете ще търсят неидентифицирани животни в личните стопанства

Общинските епизоотични комисии в общините Брезник и Трън ще заседават. Това решение беше взето на провелото се по-рано днес заседание на Областната епизоотична комисия в Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

В област Перник ще се предприемат мерки с цел недопускане разпространението на Африканска чума по свинете. На граничен контролно-пропускателен пункт “Стрезимировци” в Трънско ще започне дезинфекция с автоматична машина, тъй като досега се извършваше ръчно дезинфекциране. Ръчният багаж на преминаващите през пункта ще се проверява за сурово свинско месо, тъй като внасянето или изнасянето на такова няма да се допуска.

Друга мярка, която се предприема, е свързана с домашните стопанства тип “заден двор”. Кметовете и кметските наместници отново ще тръгват по къщите, за да правят списъци. Целта ще е да се установя дали в стопанствата тип “заден двор” има неидентифицирани животни, тоест без ушни марки.

Мерките се предприемат заради констатирано от Българската агенция по безопасност на храните огнище на болестта Африканска чума по свинете в Пловдивско. През март в района на град Съединение бяха установени изхвърлени трупове на заразени свине без ушни марки.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...