Как са се обличали децата на Брезник в миналото ще покажат над 20 малки манекени, които направиха първа репетиция преди ревюто

Първата репетиция пред ревюто-изложба “Облеклото на децата от Брезник в края на ХІХ и средата на ХХ век” се проведе миналата седмица в Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Ревюто-изложба ще бъде представено в града на 30 май и участие в него ще вземат около 25 малки манекени на възраст от 2 до 18 години. Те ще представят детското облекло в различните периоди на развитието на децата. Първият период на облеклата, които ще се покажат, е ранно детство (от 0 до 6 – 7-годишна възраст). “То е досущ равно с това в Европа. Тоест малките момченца от 4-месечна възраст до 4-годишна възраст, са ходили с роклички, както и момичетата, за да им бъде по-удобно. На базата на проучени архивни материали за детското развитие и облеклото в Западна Европа, в Америка, които са изследвани писани, има много литература. На базата на стотиците снимки от фотографи от този период, които се съхраняват в музеите, в Конгресната библиотека в САЩ. Ние можахме да направим тази съпоставка, че европейската мода много бързо навлиза в град Брезник”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Във фонда на музея се съхраняват снимки на семейство Райна и Георги Кафеджийски с техните момченца. Фотографиите са от края на XIX и началото на XX век. “Едното е с рокличка, а другото, по-голямото момче, вече е с моряшки костюм, който е станал много модерен не само в Европа, но и в Брезник. Имаме няколко такива снимки. Момчетата и момичетата са се обличали с такива костюми, които средата на XIX век заливат Европа”, каза още Емилия Велинова.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник – архив

Виж също...

Loading...