Доктор Валери Величков: Кризата за кадри при общопрактикуващите лекари в Брезник предстои, пример е Трън – ВИДЕО

Динамично развитие на здравеопазването в България се случва в момента и промените вървят към добро. Това мнение сподели общопрактикуващият лекар в Брезник доктор Валери Величков, предаде репортер на Zapadno.com.

На 7 април се чества Световният ден на здравето. На този ден се отбелязва професионалният празник на лекарите и здравните работници. В навечерието на тематичния ден дългогодишният лекар доктор Валери Величков е на мнение, че промените в родното здравеопазване вървят в положителна посока. “Усъвършенстват се доста от нещата – методики на изследвания, финансирането на системата е доста по-добро. И това рефлектира и върху самите пациенти. Категорично удължихме продължителността на живота на пациентите в България. Категорично контролът на основните заболявания стана много, много по-добър. И пациентите се научиха да ни слушат. Това е хубавото, защото ползата е за тях и за нас, като изразители на здравеопазната система”, каза доктор Валери Величков.

Към момента в община Брезник има 5 общопрактикуващи лекари, но тенденцията е към тяхното намаляване. “Кризата на кадри предстои. Пример е Трън, където работи една колежка. Много тежка ситуация. Следващите сме ние. В момента в общината работят 5 общопрактикуващи лекари. До 2 – 3 години ще се пенсионираме всички, с изключение на един колега. Ако не се помисли в тая посока – синджирът, катинара и затваряме здравните заведения. Това вече ще е твърде неприятно за цялата система. Но това според мен е държавна политика”, каза доктор Валери Величков.

Примерът с Трън беше даден неслучайно, тъй като от 2 години доктор Лиляна Тодорова е единственият общопрактикуващ лекар на територията на пограничната община. През 2022 година вторият дългогодишен личен лекар в пограничната община се отказа да работи на обща практика и продължи реализацията си в друга сфера на здравеопазването.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още сподели доктор Валери Величков за здравеопазването в България (aко четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...