През следваща седмица в Трън ще се кастрират кучета, собственици на домашни любимци трябва да ги регистрират в Общината

Кампания за кастрация на безстопанствени и домашни кучета ще се проведе в град Трън в няколко поредни дни, съобщават от местната общинска администрация.

Кастрацията ще се извърши на 12, 13 и 14 април във Ветеринарната лечебница на улица ” Петко Д.Петков” № 3. От Община Трън, която организира кампанията, умоляват всички желаещи собственици на кучета за съдействие.

Собствениците на домашни любимци са длъжни да ги регистрират в Общината. Регистрирането може да се направи с подаване на декларация по член 117 от Закона за местните данъци и такси в Центъра за административно обслужване на Община Трън, както и чрез кметските наместници по населени места или по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване.

Кастрацията е част от мерките, които общинската администрация е заложила в Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Трън 2023 – 2027. На територията на община Трън са дефинирани местата, в които проблемът с безстопанствените кучета се задълбочава. Това са трънските квартали “Мурговица”, “Баринци”, “Народна воля”, “Клисурско” и районите със социални заведения. Основната причина за наличието на безстопанствени кучета е недостатъчният контрол върху популацията на домашните кучета, която е пряко свързана с увеличаване на броя на домашните кучета, както и изоставянето им през есента покрай контейнерите за боклук от страна на собствениците , които не живеят постоянно на територията на общината, пише в документа, приет от Общински съвет-Трън през 2023 година.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...