Ликове, костюми и маски от 9 брезнишки села са разгледани от хиляди хора чрез изнесена изложба на музея в Брезник

Изложбата “Сурова в Брезнишко”, която е експонирана в Минна дирекция в град Перник, е разгледана от над 100 хиляди души. Данните бяха представени по време на заседание на постоянните комисии към Общински съвет-Брезник от директора на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова, предаде репортер на Zapadno.com.

Ликове, маски и костюми от сурвакарските групи на брезнишките села Долна Секирна, Кошарево, Ноевци, Садовик, Банище, Велковци, Гигинци, Слаковци и Ръждавец са изложени в изложбата “Сурова в Брезнишко”. Експозицията беше открита в началото на месец януари 2023 година и е една от изнесените на музея в Брезник. Прочетете още по темата в публикацията: Разгледайте онлайн изложбата “Сурова в Брезнишко” с ликове, костюми и маски от 9 брезнишки села – СНИМКИ. По молба на Областна администрация-Перник изложбата ще продължи да гостува в Минна дирекция. През 2023 година над 100 хиляди са посетителите, които са разгледали “Сурова в Брезнишко”. Тази статистика е по сведение от областната управа, уточни Емилия Велинова пред общинските съветници на Брезник.

Друга пътуваща изложба на Общинския исторически музей е тази, която показва градско облекло от миналото. Изложбата е реализирана по проекта „Традиция и модерност: ревю-изложба на градско облекло в Брезник от края на ХІХ-средата на ХХ век“ и миналата година гостуваше в Казанлък за празника на розата. Прочетете още по темата в публикацията: В Долината на розите ще видят как брезничани са се обличали преди повече от 100 години. Тази експозиция също е разгледана от хиляди посетители в Казанлък.

Докладът на музея за 2023 година и плана за дейността за настоящата година бяха приети от Общинския съвет на Брезник на редовно заседание. В доклада директорът на институцията Емилия Велинова посочи още, че и музеят в Брезник експонира гостуващи изложби от други музейни институции. Освен това с бюджета на брезнишкия музей паркетът в изложбена зала “Военен клуб” е реновиран.

През настоящата година Общински исторически музей работи по два проекта. Единият е свързан с обновяване на материалното обновление на отдел “Фондове” с необходим инвентар. Другият проект цели да покаже градското облекло на децата в Брезник от края на XIX и средата на XX век.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...