На 27-ми април Трън ще бъде огласен “С песните на Гюрга Пинджурова” и специални участници в програмата на празника

На 27-ми април Трънското ждрело ще се огласи “С песните на Гюрга Пинджурова”, съобщиха от телевизия “Родина”.

Кметът на община Трън Цветислава Цветкова и ръководството на народно читалище „Гюрга Пинджурова-1895“ са организатори на традиционния музикален празник, посветен на именитата българска народна певица.

А щом сме в родното място на Гюрга Пинджурова – а там е най-хубаво – песни ще се пеят и народни танци ще се изиграят. И защо… За осма поредна година Община Трън организира паметен концерт с участието на самодейни състави и изпълнители от Пернишко и страната. Земята ще раздруса с изпълненията си ансамбъл “Граово“ от Перник с ръководител Александър Нецов. Въздухът ще разцепи гласовитата Димана Боянова от продуцентска компания “ВВД Руйчев”, уточняват от телевизия “Родина”.

Празникът “С песните на Гюрга Пинджурова” ще се проведе на 27-ми април от 13:00 часа на откритата сцена на площада в Трън с медийната подкрепа на българската музикална телевизия „Родина“.

Певицата Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1895 година в Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. От 1938 година започва да пее на живо народни песни по Радио “София”. През 1939 година се появяват първите и плочи с народни песни. След 9 септември 1944 година развива богата концертна дейност и става една от най-популярните изпълнителки на народни песни в България. За заслугите и към народната музика през 1969 година Гюрга Пинджурова е удостоена със званието „народен артист“. Умира на 10 ноември, 1971 година в София.

Кадър: телевизия “Родина”

Виж също...

Loading...