В памет на трънчанката Гюрга Пинджурова от сцената пред читалището ще се изявят близо 250 самодейци от 3 области на България

На 27 април от 13:00 часа на откритата сцена пред народно читалище „Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън ще се проведе поредният празник в памет на именитата българска народна и оперна певица Гюрга Пинджурова. Събитието се организира по инициатива и с подкрепата на кмета на община Трън Цветислава Цветкова и народно читалище „Гюрга Пинджурова-1895”, съобщиха за Zapadno.com от трънската общинска администрация.

В петчасовата празнична програма са се записали 248 броя самодейци от 8 общини от областите Благоевград, София и Перник. На сцената ще се изявят представители на народни читалища, клубове и неправителствени организации.

По покана на кмета на община Трън Цветислава Цветкова в програмата специално участие ще вземат ансамбъл “Граово“ от град Перник с ръководител и хореограф Александър Нецов и Димана Боянова, която е солистка на ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. С носия на над 130 години и накитите, също толкова и даже по-стари, Димана Боянова прави магия с присъствието си.

През 50-те и 60-те години на миналия век народната певица Гюрга Пинджурова е един от символите на българската самобитност. Гощавала гостите с любимите си песни и най-вече със знаменитата “Омиле ми, Ягодо”. Можела да свири и по 18 часа на пианото, без да помисли за ядене или почивка. „Най-разкошното цвете“ и „Трънския славей” – наричали Гюрга Пинджурова. За осма поредна година Община Трън организира в нейна чест концерт-програма с участието на самодейци – състави и изпълнители от Пернишко и страната.

Със своя дълбок и емоционален глас, с вярното чувство към народната песен, с умението да внася нещо свое, Гюрга Пинджурова се утвърждава като една от най-добрите изпълнителки и става един от символите на българската самобитност.

Нека всички за пореден път се съберем и почетем празника в нейна чест като  запеем: „Аз ти постилям шарени черги”, да заиграем българските хора заедно с песните на Димана Боянова, защото в Трън е най-хубаво!

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...