Трънчани честват 129 години от рождението на трънския славей Гюрга Пинджурова с поднасяне на цветя на паметника и

С полагане на цветя на паметника на народната и оперна певица Гюрга Пинжурова в град Трън ще бъде отбелязана 129-годишнината от рождението и, предаде репортер на Zapadno.com.

Полагането на цветя от трънчани и гости на Трън е насрочено за 18 април – рождената дата на Гюрга Пинджурова, от 11:00 часа. Почитта към трънския славей, както я наричат местните, ще е пред паметника на площад “Владо Тричков” в града край границата със Сърбия.

Монументът в чест на Гюрга Пинджурова беше официално открит на 4 май 2019 година. Бронзовият паметник на певицата е висок 1 метър и 80 сантиметра. На него тя седи на морена, до която е поставена втора такава с надпис. Облеклото на певицата е традиционна носия за Трънския край.

Певицата Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1895 година в Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. От 1938 година започва да пее на живо народни песни по Радио “София”. През 1939 година се появяват първите и плочи с народни песни. След 9 септември 1944 година развива богата концертна дейност и става една от най-популярните изпълнителки на народни песни в България. За заслугите и към народната музика през 1969 година Гюрга Пинджурова е удостоена със званието „народен артист“. Умира на 10 ноември, 1971 година в София.

На 27 април в Трън ще се проведе музикален празник под надслов “С песните на Гюрга Пинджурова”. Участие в него ще вземат близо 250 самодейци от Пернишко, Софийско и Благоевградско. Прочетете още по темата в публикацията: В памет на трънчанката Гюрга Пинджурова от сцената пред читалището ще се изявят близо 250 самодейци от 3 области на България.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...