След публикация на Zapadno.com областният управител пое ангажимент за рушащата се църква в село Брезнишки извор

Областният управител на област Перник Людмил Веселинов е поел ангажимент Областна администрация-Перник да съдейства за казуса със саморазрушаваща се църква в Брезнишко, съобщават от пресцентъра на управата на губернатора.

Преди дни медиите Zapernik.com и Zapadno.com. излязоха със статии, от които става ясно, че години наред възрожденската църква “Света Троица” в село Брезнишки извор е в много лошо състояние, покривът е разрушен, а дъждовете размиват стенописите. Това е причина и голяма част от църковната утвар да се съхранява в сградата на кметството. Прочетете още по темата в публикацията: Над 150-годишна църква в Брезнишко е пред рухване, дъждове са заличили стенописите – СНИМКИ.

В тази връзка на място отиде областният управител Людмил Веселинов заедно с кмета на Брезник Васил Узунов. След като се запозна със състоянието на църквата, той заяви, че ще предприеме всички необходими действия, които са в компетенциите на Областната администрация и ще съдейства за по-бързото разрешаване на казуса с храма, който е обявен за паметник на културата. Областният управител пое ангажимент, че Администрацията ще помогне с експертно съгласуване на проекта, който ще бъде представен пред Националния институт за недвижимо културно наследство.

Църквата “Света Троица” е построена през средата на XIX век, а камбаната, която е запазена и до днес, е от 1876 година е вписана и в Областния регистър на архитектурните паметници на културата.

Снимка: Областна администрация-Перник

Виж също...

Loading...