В град Брезник започна подготовката за Граовския събор “Видовден”®, който ще се проведе на 28, 29 и 30 юни

Граовският събор “Видовден”® ще се проведе в град Брезник на 28, 29 и 30 юни. Празникът се провежда всяка година в последната седмица на месец юни и е запазена марка на Община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Целта на Граовския събор “Видовден”® е да издирва, съхранява и популяризира фолклорното ни наследство, в частност граовския фолклор, да стимулира дейността на културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи. Младото поколение да опознава, изучава и обиква фолклора и той да става негова потребност. Организатори на Граовския събора “Видовден”® са Община Брезник, Общински исторически музей-Брезник, народно читалище “Просвещение-1870” и читалищата в Брезнишко, уточняват от общинската администрация.

Право на участие имат всички самодейни колективи и индивидуални изпълнители от различните творчески форми от отделните читалища в общината, изпълняващи автентичен фолклор и гостуващи самодейни колективи от други общини. Читалищата изготвят предварителна заявка за участие на групите, колективите и индивидуалните изпълнители. Пътните разходи и разходите за храна за самодейните колективи от община Брезник са за сметка на организаторите. Разходите за храна на гостуващите самодейни колективи се поемат от организаторите. Всички участници във фолклорната програма ще получат грамота за участие. Фолклорната програма ще се проведе на 29 юни пред изложбена сграда “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник.

На Граовския събор “Видовден”® ще бъдат представени словесен фолклор, песенно творчество, танцово изкуство и други жанрове. Според регламента за участие самодейните колективи, изпълняващи народни танци, трябва да бъдат съставени с до 10 участника и да изпълнят изпълнения с времетраене до 15 минути. Самодейните колективи, изпълняващи словесен или обреден фолклор, трябва да бъдат съставени с до 5 участника и да представят изпълнения до 15 минути. Самодейните колективи, изпълняващи народни песни могат да се представят с дуетни, трио и квартетни изпълнения и времетраене до 5 минути. За индивидуалните изпълнители на словесен фолклор времето за изпълнение е до 5 минути. До 3 минути на песен е времето за изпълнение на индивидуалните изпълнители на народни песни, които трябва да представят две изпълнения, уточняват организаторите на събора. Крайният срок за подаване на заявки за участие е до 17 юни.

Граовският събор “Видовден”® е запазена марка на Община Брезник и е голямото културно събитие заедно с маскарадния фестивал “Сурова”. Автор на логото на събора е творецът Филип Седефчев от брезнишкото село Садовик (1935 – 2021).

Снимка: Божидар Пантев – архив

Виж също...

Loading...