Влажен и хладен въздух приближава България и ще донесе пролетен сняг по планините, интензивни валежи от дъжд и понижение на температурите

В сряда ще превалява предиобед на запад, следобед над източната половина от страната. Ще прегърмява в южните райони Вероятността за валежи е 70 %, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

Минималните температури ще бъдат от 17 до 12 градуса, по Черноморското крайбрежие до 12 градуса. Вятърът ще бъде слаб със скорости до 20 километра в час, от запад-югозапад. По високите части на планините ще духат силни ветрове от югозапад със скорости до 70 километра в час. Максималните температури ще бъдат от 18 до 25 градуса, по Черноморието до 24 – 26 градуса.

Времето в Европа

Над Балканите бързо ще се заоблачава и валежите ще бъдат често явление. През следващите дни от запад над полуострова ще се пренася по-влажен и хладен въздух. Границата между студените и влажни въздушни маси и по-топлия въздух над континента минава през Сърбия, Северна Италия и достига Северна Испания. В Балканските страни понижението на температурите ще бъде чувствително в края от седмицата.

Времето през следващите дни

От сряда до петък започва валежен период със захлаждане и чести валежи, по-интензвни в южните райони. Максималните температури в населените места ще бъдат от 14 до 20 градуса. В планините над 2000 метра ще превали пролетен сняг. В западните райони и по Черноморието очакваните количества валежи ще са до 15 – 20 литра на квадратен метър, в централните райони до 5 – 10 литра на квадратен метър. В петък валежите постепенно ще спират, ще превалява главно в Рила, в Пирин и в Родопите. В събота циклон над Гърция ще донесе у нас нови валежи, по-интензивни главно в Южна България и по Черноморското ни крайбрежие, където ще бъде ветровито, с усилване на вълнението. В неделя ще вали в крайните южни райони и ще се затопля.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...