За местния събор край Църногорския манастир се подготвя фолклорна програма, а сурвакарската група на Гигинци стяга банкет в селото

Две празнични събития ще се проведат в района на брезнишкото село Гигинци в началото на месец май, предаде репортер на Zapadno.com.

Едното събитие е местният народен събор, който ежегодно се чества на 2 май на малката поляна със сливите край Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над селото. Тази година, тъй като датата съвпада с Велики четвъртък, който е през Страстната седмица, съборът се измества за 5 май (Великден), съобщи игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор. За празника се подготвя кратка фолклорна програма със съдействието на светата обител. До момента участие в нея са потвърдили певците Сорина Богомилова и Антонио Симеонов.

За 11 май е насрочено другото събитие, което се организира от сурвакарската група на Гигинци. Тържеството ще се проведе в сградата на кметството и читалището и ще започне в 16:00 часа. Всички жители, които желаят да присъстват на банкета, трябва да се запишат при читалищния секретар Пепи Борисов или чрез публикация в земляческата Фейсбук група на селото.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...