Спирания на електрозахранването в Трънско ядосват трънчани и объркват уличното осветление по селата

С българската пословица “Трай, бабо, за хубост” може накратко да се опише ситуация в Трънско. Тя е свързана със спирания на електрозахранването, които опъват нервите на живеещи на територията на община Трън. “Няма как да знаем кога ще спират тока” – това изречение най-често изричат жители на Трънско пред репортер на Zapadno.com, който провери на място темата. Оказва се, че информация за прекъсванията е налична в интернет, чрез сайта на дружеството “Електроразпределителни мрежи Запад”.

От няколко месеца на територията на община Трън се осъществяват прекъсвания на електрозахранването. Това създава дискомфорт на живеещи в пограничната община, тъй като спиранията продължават по повече от няколко часа на ден. Така хладилници и фризери на хората, които са ги заредили с хранителни продукти, се размразяват и храната се разваля.

“Токът ту спира, ту идва. Никой нищо не ти казва”, жалва се кмет на част от засегнатите трънски села. Спиранията на електрозахранването оказват влияние и на часовниците за включване на уличното осветление в населените места. След дълго спиране на електричеството часовникът сменя режима, на който е настроен да включва лампите и вечерно време осветлението в селата не се включва. Налага се ръчно да бъдат оправени часовниците, за да може когато се стъмни уличното осветление отново да свети, поясни друг кмет от малко населено място в Трънско.

От миналата година се извършва реконструкция на въздушна линия 110 киловолта “Ерма”, която преминава през част от Брезнишко и Трънско. Електропроводът е въведен в експлоатация през 1951 година. На територията на община Брезник трасето на електропровода преминава през землищата на град Брезник и селата Видрица, Конска и Ребро. През община Трън трасето преминава през землищата на град Трън и селата Неделково, Лялинци, Парамун, Мракетинци, Филиповци, Ездимирци, Глоговица, Туроковци, Забел, Ярловци, Главановци, Насалевци, Цегриловци, Слишовци, Стрезимировци и Джинчовци. Въздушната линия е собственост на държавния “Електроенергиен системен оператор”.

Прекъсванията на електрозахранването са свързани с реконструкцията на въздушната линия “Ерма”. Абонатите на “Електрохолд” в Трънско могат да се информират за предстоящи планирани прекъсвания по населени места чрез сайта на дружеството “Електроразпределителни мрежи Запад”, поясниха за Zapadno.com от пресцентъра на компанията.

Снимка: ЧЕЗ – архив

Виж също...

Loading...