129 години от рождението на Гюрга Пинджурова, която пяла на свещи навръх Нова година в Трън и записала 80 песни за Трънския край

Днес, на 18 април, се навършват 129 години от рождението на народната и оперна певица от Трън Гюрга Пинджурова, предаде репортер на Zapadno.com.

Навръх годишнината представители на Община Трън, народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” и граждани поднесоха цветя на паметника на певицата, издигнат в центъра на града в нейна чест. Певицата Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1895 година в Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. От 1938 година започва да пее на живо народни песни по Радио “София”. През 1939 година се появяват първите и плочи с народни песни. След 9 септември 1944 година развива богата концертна дейност и става една от най-популярните изпълнителки на народни песни в България. За заслугите и към народната музика през 1969 година Гюрга Пинджурова е удостоена със званието „народен артист“. Умира на 10 ноември, 1971 година в София.

В чест на трънския славей е именувано читалището в Трън, а през последните години в родния и град се провежда празник “С песните на Гюрга Пинджурова”. В тазгодишното издание на празника участие ще вземат 250 самодейци от областите Перник, София и Благоевград. Силно ще е брезнишкото присъствие в програмата, тъй като близо 70 от самодейците ще са от община Брезник.

Гюрга Пинджурова е записала в Българското национално радио 80 песни за Трънския край. За живота и творчеството си народната певица разказва в интервю от 1962 година. “Пеех от сърце прекрасните песни, които бяха чула от моята майка. Нашите народни песни винаги са били близки до сърцето ми. Винаги съм ги пяла с такъв жар, с такава радост, и с такава тъга.”, споделя Гюрга Пинджурова в интервюто за Българското национално радио. Чуйте още от интервюто и запис на песента „Завърти оро“, като натиснете тук.

Трънчани винаги са имали почит към певицата, която през далечната 1962 година е изнесла в местното читалище новогодишен концерт на свещи, тъй като електричеството спряло. Преди 6 години в рубриката „Моята история“ по програма “Христо Ботев” на БНР трънчанинът и историк Кирил Марков разказа кратката биография и впечатления за голямата оперна и народна певица от Трънско Гюрга Пинджурова. Певицата е родена на 18 април 1895 година в Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. “Интересно е, че с дълбокия си емоционален глас и вярното си чувство на изпълнение Гюрга Пинджурова се утвърждава като изключителен талант и на нея дължим известната всенародна песен “Хей, поле широко”. Тя се премества да живее в София с мъжа си. През 1962 година за Нова година изнася концерт в тогавашното читалище в Трън. Моите родители са ми разказвали как залата е била препълнена с правостоящи и седящи, въобще хората толкова много са я обичали, че едва ли не целият град е бил вътре. По време на изпълнението изгасва токът и изнасят няколко свещи на сцената, а тя се засмява и казала на трънски: “Епа ние мож да си попоему и без ток!”. Баща ми разказваше: Като отвори оная хубава гласетина и пея ни близо два часа, и ние с нея наравно си пеяхме. За сълажението след смъртта на мъжа и около месец след това и тя умира. Интересна е историята за нейната смърт. Доколкото знам от разкази на хора, които са работили в “Александровска болница” – умира през 1971 година на 10 ноември. Но интересното е, че тя е усещала своя край, отказала се е да живее и толкова горчиво и било без своя съпруг вече. В последните си минути от живота си тя е запяла “Омиле ми, Ягодо”. Персоналът на болницата са били потресени от нейния дух, макар и в сетния и час.”, разказа Кирил Марков през 2018 година в ефира на програма “Христо Ботев”. Накрая той призова Българското национално радио да пуска песните на Гюрга Пинджурова.

Снимка: Кирил Марков – архив

Виж също...

Loading...