Кметът на Брезник В. Узунов в Страсбург за откриване на изложба за 80-годишнината от спасяването на българските евреи

За мен бе привилегия, заедно с президента на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Теодорос Русополус и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, да открием заедно изложбата „Плакати и памет”, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, съобщи Георг Георгиев.

Експозицията бе представена в Двореца на Европа в Страсбург и е по инициатива на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Постоянното представителство на България към Съвета на Европа, с помощта на Държавен културен институт към Министъра на външните работи.

Щастлив съм, че в тези сложни времена, страната ни има възможността отново да попадне в центъра на международното внимание със своя уникален светъл принос към историята. Примерът за толерантност и уважение, нашият етнически и религиозен модел, са вдъхновение и пример, които могат да послужат като политически и ролеви модел в решаването на множество от кризите, които днес наблюдаваме в редица точки на света.

Сред присъстващите гости на откриването на изложбата е бил кметът на община Брезник Васил Узунов.

Преди 6 години в Брезник беше поставена първата в България паметна плоча на евреите, полагали принудителен робски труд по време на Холокоста в периода 1941 – 1944 година. Паметната плоча се намира в местността “Гледан”, където по спомените на живи свидетели и архивни документи на кариерата край Брезник са работили евреите от I-ва Трудова дружина в Трънска клисура в периода 1941-1944 година.

Снимка: Георг Георгиев

Виж също...

Loading...