Храм-кладенецът в Брезнишко и керамиката от трънското село Бусинци са презентирани от пернишки ученици, гостували в района

В тържествената зала на Минната дирекция в Перник се е състояло представянето на завършения иновативен проект „Традиции от миналото – послания за бъдещето“ (2022-2024) на възпитаниците на пернишкото средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“, съобщават от Държавен архив-Перник.

По време на изследователската им работа, те са били гости в Държавния архив, водени от техните ръководители Мария Тасева, Верка Бонева, Наталия Михайлова, Петя Христова и Явор Ангелов. Експертите са съдействали на учениците за постигане на една от целите – чрез архивните документи да проследят промяната в профила на региона – преминаването от индустриална епоха в епохата на знанията и информацията. С включването на иновативни подходи в обучението, младите изследователи са визуализирали нагледно връзката между документалното културно-историческото наследство и качественото развитие на туризма в областта.

Дванадесетокласниците, разделени в четири групи, са разказали за впечатленията си по време на работата по проекта. Създадени са информационен сайт и дипляни по изследваните теми: „Забравените кътчета на България (Музеят на бусинската керамика и Бусинската сръчкотилница)“, „Храм-кладенецът в с. Гърло“, „Черното злато на Перник“, „Минната дирекция – перлата в короната на Перник“, „Опознай Перник, за да го обикнеш“. Документално-предметна изложба допълва разказа за тяхната двугодишна дейност.

Преди близо 2 години брезнишкият клуб „Пътешественици из етнографията на Граово” съдейства на учениците от Перник при гостуването им в община Брезник и община Трън. Тези пътувания се осъществиха финансово чрез Договора за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт“ и Община Брезник. Прочетете още по темата в публикацията: Храм-кладенецът “Пусто Гърло” ще привлича чуждестранни туристи чрез информационни беседи на няколко езика.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...