Църквата-паметник на културата в Брезнишко, която се разпада, ще бъде огледана от специалисти

Църквата “Света Троица” в брезнишкото село Брезнишки извор, която е паметник на културата, ще бъде огледана от специалисти. Те ще кажат какви мерки могат да се предприемат по спасяването на храма от разпадане, предаде репортер на Zapadno.com.

Църквата “Света Троица” е изградена през 50-те години на XIX век. Имало е запазена камбана от 1876 година. Храмът е в окаяно състояние от години. Покривът е паднал и това е спомогнало за измиване на стенописите вследствие на дъждове. По темата със състоянието на църквата сигнализира читателят на Zapadno.com Георги Петров. Два дни след публикацията в сайта, цитирана и в пернишката регионална медия ZaPernik.com, областният управител на област Перник Людмил Веселинов се самосезира. Прочетете още по темата в публикациите: Над 150-годишна църква в Брезнишко е пред рухване, дъждове са заличили стенописите – СНИМКИ и След публикация на Zapadno.com областният управител пое ангажимент за рушащата се църква в село Брезнишки извор.

Какво следва?

Оказва се, че не само покривът на църквата и измитите от дъждовете стенописи са проблем. Преди около 10 години при оглед на храма, свързан с изготвянето на цялостен проект за възстановяване, се установило, че  има конструктивни проблеми като например потънали в земята и нацепени стени. През днешния ден се очаква иконом Константин, който е предстоятел на църквата, да заведе на място специалисти за оглед. “Ще водя специалисти да я видят и да решим вече какви конкретни мерки могат да се предприемат”, поясниза Zapadno.com иконом Константин.

Областният управител на област Перник отишъл на място заедно с кмета на община Брезник Васил Узунов, за да видят актуалното състояние на църквата, провокиран от снимките на читателя на Zapadno.com Георги Петро. “Аз бях изключително смутен от покъртителните снимки, които видях в сайтовете които са едни от най-четените в региона, и няма как да остана безучастен пред тази гледка. Разбира се, осъзнавайки, че тези рушащи се елементи от черквата в Брезнишки извор датират от доста време. Тоест години наред не са взимани мерки по отношение на тази църква, която е една от старите ни черкви”, каза за Zapadno.com Людмил Веселинов. Губернаторът поясни, че ситуацията на място се оказала по-тревожна от фотографиите. Голяма част от църковната утвар се съхранява в сградата на кметското наместничество на Брезнишки извор. Запазена е и камбаната, която също се съхранява. “От гледна точка на това, че тя е паметник на културата от местно значение, Областна администрация-Перник ще положи усилия да бъде консултиран максимално проектът по консервация и реставрация на сградата, така че безпроблемно да премине етапа на съгласуване пред Националния институт за паметниците на културата. И да форсираме доста бързо тази процедура, тъй като църквата се нуждае доста спешно от спасяване”, каза още Людмил Веселинов.

След изнесената информация за посещението на областния управител на област Перник и кмета на Брезник в Брезнишки извор, хора от територията на община Перник са потърсили губернатора за съдействие на други църкви с подобни проблеми.

При посещението на рушащата се църква кметът на община Брезник Васил Узунов е изразил желание за почистване на терена около храма, за да може да е достъпен.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...