Един от работодателите на трънчани ще съкращава работници, туризмът няма как да наеме бъдещите безработни

Една от частните фирми в област Перник, които осигуряват работа за трънчани, ще съкращава работници. Сред съкратените ще бъдат и работещи от Трън хора, предаде репортер на Zapadno.com.

Фирмата, която ще съкращава работници е “Колхида Метал” и е позиционирана в град Перник. Ежедневно работещи от Трън пътуват със служебен транспорт до областния център, за да изкарват прехраната си. В последните седмици в публичното пространство се заговори, че фирмата ще съкращава работещите от Трън служители. Информацията изнесе общинският съветник от Общински съвет-Трън Мартин Томов.

Оказва се, че наистина фирмата ще освобождава работници поради намалял обем на работа. Кметът на община Трън Цветислава Цветкова и ръководството на фирмата са провели разговор във връзка с намеренията на частния работодател.

На въпрос на Zapadno.com дали Община Трън е водила преговори с фирми, извършващите туристическа дейност за евентуално наемане на трънчаните, които ще останат без работа, кметът Цветислава Цветкова каза, че се водят разговори с представители на този бранш. Въпреки това няма как работниците, да бъдат наети в туристически фирми, тъй като те са в София и търсят хора с необходимата квалификация, поясни кметът на Трън. Дали евентуално биха били наети тези трънчани по програми за временна заетост Цветислава Цветкова не можа да каже.

Към момента от дирекция “Бюро по труда”-Перник няма как да обявят свободни работни места по програми за временна заетост, тъй като за тях не са разпределени средства. “Мерките по закона си ги има, но когато бъдат разпределени средствата, ние ги обявяваме и съответно работодателите от областта могат да кандидатстват”, каза за Zapadno.com директорът на дирекция “Бюро по труда”-Перник Росен Симеонов.

Виж също...

Loading...