Певицата от читалището на село Долна Секирна Яна Кирилова с двудневен фестивален маратон в Софийско и Кюстендилско

Певицата Яна Кирилова от народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна е взела участие в два различни фестивала през почивните дни, съобщават от културната институция.

Вчера Яна Кирилова се е изявила на сцената в големия салон на народно читалище “Иван Вазов-1947” в град Костинброд. Тя е участвала в първия конкурсен ден на XIV-ия международен фолклорен фестивал “Шопски наниз”. Тази година във фестивала се изявиха над 2 000 участника от страната и чужбина. За участието си Яна Кирилова е получила грамота от кмета на Костинброд и председателя на Общински съвет-Костинброд.

По-рано днес младата певица от читалището на Долна Секирна е пяла пред журито и публиката на “Празник на зелника и сладките изкушения” в кюстендилското село Жабокрът. В кулинарния фестивал тази година участват над 100 участници. За представянето си Яна Кирилова е получила грамота от председателя на журито на фестивала и председателя на народно читалище “Съгласие-2007”, което организира проявата. Читалището на Долна Секирна е наградено с 1-во място в раздел баници от празника в Кюстендилско, добавят от културната институция.

Яна Кирилова започва първите си стъпки към музиката едва на 4-годишна възраст. Подкрепа в начинанието и оказва нейната баба. Първоначално творческият и път е започнал в състав с ръководител музикалният педагог по автентичен фолкло Мариана Янкулова към Обединения детски комплекс в Перник. От 2022 година е част от дейността, която читалището в Долна Секирна развива.

Снимка: Община Костинброд

Виж също...

Loading...