За родовата памет на Бусинци: Признателен българин, с родословни корени от селото, дари паметна плоча за загиналите във войните (1878 – 1945)

На урок по родолюбие и почит към родословните корени ни учи постъпката на Тодор Яръмски. Наскоро той е дарил паметна плоча за загиналите жители от трънското село Бусинци, които са се сражавали във войните в периода 1878 – 1945 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Постъпката му е свързана с брат на прадядо му, който е от село Бусинци. Търсейки информация за своите предци, Тодор Яръмски научил, че прадядо му имал двама братя. По-големият от тях участвал във Втората световна война и по непотвърдени от него до момента данни се е сражавал в битката край Страцин през 1944 година. Това събудило интереса за воините от Бусинци, които са участвали във войните преди 1945 година.

Проучването му достигнало до 29 жители на Бусинци, които са участвали и загинали в Сръбско-българската война, Междусъюзническата война, Първата световна война и Втората световна война. Тодор Яръмски открил имената на загиналите воини от селото в исторически извори, съхранявани в Държавна агенция “Архиви”. Фамилиите на някои от тях били изписани по няколко пъти и това е причината на паметната плоча да не бъдат изписани имената на воините от Бусинци, сподели за Zapadno.com Тодор Яръмски.

На 28 април, когато се чества големия празник Цветница, паметната плоча ще бъде тържествено осветена и открита. Инициативата и изработката на паметния знак са изцяло на Тодор Яръмски. Той е срещнал подкрепа от Община Трън в лицето на кмета Цветислава Цветкова и кметски наместник на село Бусинци Даниела Динева за мястото, на което да бъде поставена плочата. Тя се намира в двора на Музея на бусинската керамика.

За откриването инициаторът ще постави табла, на които ще са изписани имената на всичките 29 бусинчани, загинали във войните в периода 1878 – 1945 година. Поканени са всички жители и гости на Бусинци, а събитието е насрочено да започне в 12:00 часа.

Снимка: Тодор Яръмски

Виж също...

Loading...