В Брезнишко става все по-трудно да се открият пресни козунаци за Великден, само една пекарна ще меси и пече от продукта

Къде в Брезнишко могат да се закупят козунаци за Великден, които да са приготвени на място? С този въпрос репортер на Zapadno.com започна проверка из малкото пекарни на територията на общината.

Оказва се, че само една пекарна ще предлага козунаци от общо двете места в Брезнишко, в които се предлагат печива, изпечени на място. Това е пекарна “Калина” в село Ноевци, която наскоро отвори нов обект в мола в Перник. Въпреки че усилията са насочени към новия обект и тази година от пекарната ще приготвя козунаци, но срещу предварително записване за бройките. Заявките ще се приемат до събота и ще приготвят два козунак – традиционен и такъв с няколко вида допълнителни съставки. Грамажите на всичките козунаци ще са по половин килограм, уточниха за Zapadno.com от пекарната в Ноевци.

Баничарницата до “Кафетерията” в град Брезник е другата пекарна в общината, в която на място се приготвят печива. Ежегодно за Великден от баничарницата предлагат и козунаци, но тази година няма да е така. Липсата на кадри и по-трудното приготвяне на този вид печива са причините за това решение, споделиха за Zapadno.com от баничарницата. Обектът предлага закуски и други печива повече от 2 десетилетия. За големи празници се приготвят и погачи.

В града има и друг обект с печива, но те се приготвят в Перник и се докарват до Брезник.

Клиентите в Брезнишко могат да си закупят пакетирани козунаци, които се предлагат в търговската мрежа. Цените им варират и зависят от вложените продукти, грамаж и качество. Евтините козунаци вървят от 2 – 3 лева за близо половин килограм. Био пекарни в София пък предлагат козунаци на цени от 15 лева за 500 грама.

Снимка: пекарна “Калина”

Виж също...

Loading...