Пътешественици из историята на Граово са отличени с първо място в конкурс за съдбата на евреите в България преди и след приемането на Закона за защита на нацията

Ученици от средно училище “Васил Левски” в град Брезник, които са членове на клуб “Пътешественици из историята на Граово”, са отличени с първо място в националния конкурс на тема „Места и памет – ежедневието на евреите в България преди и след приемането на Закона за защита на нацията“, предаде репортер на Zapadno.com.

Конкурсът се организира от Министерство на образованието и науката и в него са се включили ученици от VII до XII клас от всички видове училища в страната. Учениците са изпратили до образователното ведомство изследователски проекти на тема, посветена на ежедневието и съдбата на евреите в България преди и след приемането на Закона за защита на нацията. Крайният срок за представяне на проектите е бил до 16 февруари тази година. Сред целите на конкурса са поощряване на интереса на учениците за по-задълбочено изучаване и разбиране на историческите процеси, оказали влияние върху развитието на България, Европа и света през XX и XXI век.

Вчера от Министерство на образованието и науката оповестиха отличените ученически проекти. На първо място е изследователският проект на учениците от Дейвид Георгиев, Илиян Стойнев, Румен Петров, Андрей Петров и Даниел Георгиев от средно училище “Васил Левски” в град Брезник. Те са членове на клуб “Пътешественици из историята на Граово” с ръководител Аниела Асенова. През месец януари тази година те участваха в открит урок на паметната плоча в местността “Гледан” край Брезник. Преди десетилетия в този район е функционирала кариера, на която са работили евреи. През 2018 година в тяхна памет на мястото беше открита паметна плоча.

Връчване на наградите на отличените проекти в конкурса „Места и памет – ежедневието на евреите в България преди и след приемането на Закона за защита на нацията“ ще бъде на 10 май от 10:00 часа в сградата на Държавна агенция „Архиви“ в град София.

Снимка: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...