Инспектори извършиха над 2 хиляди проверки в търговски обекти, от които са насочени за унищожаване около 250 килограма храни

Към момента не са констатирани сериозни нарушения при засилените проверки по повод предстоящите празници. Това коментира началникът на отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ към Областна дирекция по безопасност на храните-София Бистра Иванова при извършване на проверка в хранителен магазин по повод предстоящите празници. „Фокусът е върху традиционните за трапезата храни – агнешко месо, козунаци, яйца, бои за яйца“, допълни Бистра Иванова цитирана от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

Тя уточни, че засилените проверки се извършват по заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните в периода от 8 април до 8 май. Те са част от официалния контрол, който провеждат инспекторите от Агенцията. Проверките, които се извършват по план, по сигнали и жалби на граждани също не са спирали. „От 8 април до настоящия момент са извършени над 2 000 проверки на територията на страна. Установени са нарушения, които касаят сградния фонд, технологичното оборудване, храни с неясен произход. Предприети са административни мерки. Съставени са шест акта, насочени са за унищожаване храни, които са с неясен произход – около 200 килограма храни от животински произход и 50 килограма от неживотински. Издадени са 26 предписания за коригиране на несъответствия, които не крият непосредствен риск за здравето на потребителя“, каза още Бистра Иванова.

Най-често констатираните нарушения от Българска агенция по безопасност на храните са непълна етикетировка на храни, липса на документи и на проследимост, нарушение в режима на съхранение, понякога лоша хигиена, случват се да бъдат открити храни с изтекъл срок на годност, посочи Иванова. Тя допълни, че няма установени несъответствия на храни с изтекъл срок в големи количества.

Бистра Иванова призова потребителите внимателно да четат етикетите на продуктите, които купуват и да пазаруват от регламентирани места.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...