Кой ще вози брезничани и пътуващи до Брезнишко? Обсъждат прекратяване на договора с фирмата, която от години извършва обществен превоз

Констатирани редица нарушения на концесионния договор по вина на концесионера. С този основен довод беше входирана докладна с предложение Общински съвет-Брезник да бъде прекратен договорът с пернишката фирма “Автобусен транспорт – Кракра” ООД. Решението беше отложено за разглеждане на следваща сесия на Общинския съвет, предаде репортер на Zapadno.com.

Концесионният договор е сключен между Община Брезник и фирмата, която извършва обществен превоз на пътници до града и села в Брезнишко на 1 октомври 2016 година. За изминалата 2023 година в общинската администрация на Брезник са постъпвали редица сигнали от граждани за нарушаване на утвърдените маршрутни разписания и системно закъснение или неизпълнение на курсове в определени часове в различни населени места. От началото на 2024 година сигналите на гражданите са започнали да стават по-чести. Впоследствие кметски наместници на различни кметски наместничества на територията на общината са подали докладни за нарушения на маршрутните разписания.

На 26 февруари тази година е издадена заповед за проверка от комисия със служители на Община Брезник. Целта на проверката е била да се осъществи контрол върху изпълнение на заложените в концесионния договор за извършване на услугата за обществен превоз на пътници. След извършената проверка са констатирани редица нарушения на концесионния договор по вина на концесионера, изразяващи се в системно отклонение в утвърдените часове, неспазване и дори неизпълняване на курсове по определени маршрути. Нарушенията са подробно описани в протокол, става ясно от докладната от кмета на Брезник до общинските съветници.

По време на заседанието на постоянните комисии към Общинския съвет заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров даде пример с един от случаите. Пътуващи от село Завала, до което пътническите бусове трябва да пътуват по график, отиват до населеното място само след като пътници им позвънят. “В общинска администрация – Брезник постъпи от фирмата една справка за издаване на карти за безплатно пътуване на жители на община Брезник. След проверка в ЕСГРАОН се установи, че тези граждани от този списък са с адресна регистрация в община Перник. Нито настоящ, нито постоянен адрес в община Брезник. При мен има писмо от “Автобусен транспорт – Кракра”, че във връзка с писмо от нас за констатирани нередности, за което те са уведомени. Те ни уведомяват, че управителите на фирмата са внесли в Търговския регистър заявление за отписване като такива, на съществуващата фирма поради това че се води дело, което е спечелено в Окръжен съд-Перник”, каза заместник-кметът Иван Бъчваров. “Едни от управителите обжалват. В момента делото е в Апелативен съд. До момента не сме предприели тези дейности по прекратяването, защото искаме да сме сигурни в решението на съда в Перник”, добави още заместник-кметът на община Брезник. Той допълни, че при прекратяване на концесионния договор община Брезник няма да остане без транспортна услуга. По закон областният управител на област Перник е в правомощията да издаде заповед, с която се прилага спешна мярка за възлагане на маршрутните разписания за обществен превоз от и до община Брезник. По същата мярка от няколко години се извършва обществения превоз на пътници от и за Трънско. Прочетете още по темата в публикацията: План Б за превоза на пътници до Трънско: Областният управител разписа спешна мярка на Община Трън.

На сесията днес Общински съвет-Брезник отложи разглеждане на докладната, тъй като по време на заседанието бяха направени изказвания от съдружници във фирмата. От изказванията стана ясно, че между съдружниците има неразбирателство. Общинският съветник Лина Симеонова предложи да се отложи докладната. Общинският съветник Ваньо Добринов предложи да бъдат представени документи за актуалното състояние на фирмата. На следващо заседание на Общински съвет-Брезник трябва отново да се разглежда темата. Заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров изрази предположение, че фирмата може да спре да изпълнява курсовете си. В отговор съдружник във фирмата каза, че и досега курсовете се изпълняват.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности по темата!

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...