Скандал в Брезник! Спор между превозвачите на брезничани се пренесе на сесия на Общинския съвет – ВИДЕО

Напрегната беше атмосферата на днешното заседание на Общински съвет-Брезник, което се проведе в малкия салон на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. В проекта за дневен ред бяха включени за разглеждане над 30 точки, а сесията продължи 2 часа и половина. Една от последните точки изостри тона между присъстващи на заседанието, предаде репортер на Zapadno.com.

Точката бе свързана с предложението концесионният договор с пернишката фирма “Автобусен транспорт – Кракра” ООД да бъде прекратен. Фирмата изпълнява обществен превоз на пътници от и до град Брезник, както и до редица села в общината. На заседанието присъстваха представители на фирмата, които се представиха като съдружници в “Автобусен транспорт – Кракра”. Темата беше дискутирана и на заседанието на постоянните комисии към Общински съвет-Брезник. Прочетете още по темата в публикацията: Кой ще вози брезничани и пътуващи до Брезнишко? Обсъждат прекратяване на договора с фирмата, която от години извършва обществен превоз.

Преди разглеждане на докладната кметът на община Брезник Васил Узунов внесе разяснения по темата. Той се извини на общинските съветници, тъй като се оказало, че същите не са запознати с писмо, което е причина за докладната. “Уважаеми господин кмет, уведомявам Ви за предстоящи промени в “Автобусен транспорт – Кракра”. След получени уведомления от всички, така 19.03 тече едномесечн срок и на 19.04 ние управителите на фирмата внасяме заявление в Търговския регистър за отписване като управители от 22.04”, прочете от писмото до него кметът Васил Узунов. Той добави, че фирмата има висящо дело за прекратяване и, което е заведено в Пернишкия съд. “Това, когато го получих, написах докладната и ви изпратих всички материали. Това е единствената причина да обявиме нова концесия и там на тази концесия да се яви, който пожелае и отговаря на изискванията. Няма драма, няма нищо задкулисно. Гледам аз тук са едни хора, с които съм се срещал в годините назад. В България всеки съдружник има някакви проблеми. Не ми е непознато. Не виждам къде е драмата тук”, каза Васил Узунов. Той отбеляза, че е проверил и по закон общината няма да остане без обществен транспорт.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още каза кметът на община Брезник Васил Узунов по повод предложението за прекратяване на концесията (aко четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

След изказването на кмета думата беше дадена на един от съдружниците в “Автобусен транспорт – Кракра” Емилия Трайкова, която преди това раздаде на част от общинските съветници копия от подписка в подкрепа на фирмата-превозвач. “Автобусен транспорт – Кракра” е транспортна фирма от 2005 година. През 2016 година фирмата е сключила концесионен договор с Община Брезник за 10-годишен срок. “Остават още 2 години до края на договора. На 19 март Община Брезник ни уведоми, че прекратява договора на основание устни сигнали на граждани и две писмени жалби от месец януари 24-та година. За посочените устни жалби от село Завала и село Бабица управителките имаха договорка с Община Брезник да се ходи само, когато пътници. За село Батановци и Долна Секирна е имало закъснения. За обслужването на договора пътуват 4 автобуса, всеки по 400 километра на ден. През зимния период сме зависими от пътната обстановка и се случват технически аварии на МПС-тата. За тези 8 години нямаме никакви наложени санкции. В концесния договор са предвидени санкции от 100 лева или една минимална заплата, но в нашия случай те пристъпват към най-тежките като прекратяване на договора. През 23-та година ние, съдружниците вложихме 100 хиляди лева за подмяната на автобусите със сигурността, че имаме още 2 години и ще върнем част от инвестициите, които сме вложили”, каза Емилия Трайкова. Тя добави, че преди няколко години съдружниците са установили, че управителките на фирмата са открили нова такава със същия предмет на дейност. Според нея управителките на фирмата, създали нова фирма, се опитват да саботират и отстранят съдружниците. Молбата им е да продължи Община Брезник да работи с фирмата до края на срока на договора, тъй като тази дейност е препитанието на съдружниците, допълни още Емилия Трайкова.

Общинският съветник Ваньо Добринов попита Емилия Трайкова къде е управителят на фирмата. Тя отговори, че изказването и е от името на съдружниците. “Не, управителят ми трябва на фирмата. Дайте актуално състояние. Имате ли актуално състояние? Как ще се легитимирате Вие като управител?”, попита Ваньо Добринов. Емилия Трайкова разясни, че не е знаела, че трябва да представи актуално състояние на фирмата. Тя добави, че съдружниците на “Автобусен транспорт – Кракра” не знаят нищо по прочетеното от кмета Васил Узунов писмо, което е от управителите на същата фирма. В този момент кметът на община Брезник връчи копие от писмото на Емилия Трайкова, която констатира, че се отказват като управители на фирмата, но си запазват акциите в нея. “Аз това ще го дам в съда”, закани се Емилия Трайкова.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още каза Емилия Трайкова и как продължи дебатът (aко четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Дебатите се разгорещиха и това наложи обявяване на 5 минути почивка на заседанието от председателя на Общински съвет-Брезник Иван Тинков. След 5-минутната почивка общинският съветник Лина Симеонова каза, че около докладната-записка има твърде много неясноти и съветниците трябва да се запознаят и с концесионния договор. Предложението на Лина Симеонова беше докладната да се отложи за разглеждане на следващо заседание на Общинския съвет. Съветникът Ваньо Добринов предложи да се даде възможност на фирмата в кратък срок да представи актуално състояние. “Да дойде легитимен управител в общинска администрация и да каже: “Да, ще изпълняваме курсовете. Едно е съдружниците, собственикът на фирмата е друго, управителят е съвсем друго”, отбеляза Ваньо Добринов.

В кратък срок фирмата трябва да представи в Община Брезник документи за легитимност, с които общинските съветници да бъдат запознати. Така съветниците ще могат да са максимално обективни, посочи председателят на Общинския съвет Иван Тинков. Предложението за отглагане на докладната беше прието с единодушие от общинските съветници.

Вижте във видеото на Zapadno.com как завършиха разгорещените дебати (aко четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...