Месечната прогноза за времето през месец май показва, че ни очакват летни температури, но и валежни периоди с гръмотевични бури и градушки

Средните климатични максимални температури за месец май са между 21 и 26 градуса, а средните минимални между 8 и 13 градуса. Нормалните валежни количества в низините са от 50 до 90 литра на квадратен метър, в Предбалкана и по планините от 100 до 150 литра. Обикновено по-сухо е от 15 до 20 май. През месец май дневните температури устойчиво минават 20-градусовата температурна бариера. Тази година месец май ще бъде със средни максимални температури в населените места около нормата – от 21 до 26 градуса, съобщиха за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

Първо десетдневие

След свежото и дъждовно начало на май, с температури от 19 до 25 градуса, от 3 до 6 май се очакват валежи и слабо понижение на дневните темпатури в рамките на 18 – 24 градуса. В края на първото десетдневие от 7 май до 9 май ще има слабо захлаждане с дневни температури до 17 – 24 градуса.

Второ десетдневие

От 10 до 18 май ще има временно стабилизиране на атмосферата. Ще бъде предимно слънчево с летни темпартури от 27 до 32 градуса, с повече облаци следобед над планините. Около 19 май, с валежите в Западна и в Северна България, ще се понижат и температурите – от 19 до 24 градуса.

Трето десетдневие

През третото десетдневие температурите ще варират от 21 до 22 градуса, по крайбрежието на морето до 24 градуса и до 28 градуса в местата с повече слънце. От 27 май до края на месеца ще има повече слънце и температури от 21 до 26 градуса.

Прогноза за валежи

Във валежно отношение над западната и южна част от страната се очакват количества над установените норми – от 70 до 120 литра на квадратен метър, а над югоизточната част от страната валежите ще бъдат малко над климатичните норми – до 50 литра на квадратен метър.

Първо десетдневие

След свежото и дъждовно начало на май, с валежи главно в източната половина от страната и с температури от 19 до 25 градуса, предстои период с чести валежи и слабо понижение на дневните темпатури. На 5 май ще има повече облаци над източните райони, с превалявания, а на запад ще има повече слънце. На 6 май бързо ще се развиват мощни купести облаци, с по-интензивни валежи и силни гръмотевични бури в Западна България с количества до 30 – 40 литра на квадратен метър. Има условия за градушки. На изток от линията Плевен – Пловдив валежи не се очакват. В края на първото десетдневие, от 7 май до 9 май, ще има кратки валежи с летен характер, повече над Западна България.

Второ десетдневие

От 10 до 18 май ще има временно стабилизиране на атмосферата. Ще бъде предимно слънчево с летни темпертури. Валежи се очакват около 19 май, като по-значителни (валежни количества от 40 до 60 литра на квадратен метър) се очакват в Западна и в Северна България.

Трето десетдневие

През третото десетдневие на май валежите и гръмотевиците ще бъдет често явление. Значителни ще бъдат валежите на 22, 23, 24 и на 25 май. Дъждовете ще са по-интензивни в западните райони, с опасност а от градушки. От 27 май до края на месеца валежи не се очакват ще има повече слънце.

Геомагнитна прогноза

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Земното магнитно поле ще бъде с динамично променяне на интензитета. Слаба интензивност на геомагнитното поле ще има от 1 до 18 май. Повишаване на геомагнитаната активност се очаква около 5 до 7 май. От 19-ти до 30 май геомагнитната активност ще бъде средна с възможни слаби магнитни бури около 20-ти и около 24 май.

Статистика за май

Средните максимални температури през май са от 21 до 26 градуса. Понякога, когато над страната се настани горещ и сух континентален въздух температурите достигат 35 градуса. Времето през първата половина на месец май 2003 година е било лятно, като на 3 май в много райони на страната са измерени рекордни максимални температури за тази дата – в София 33 градуса, Пловдив – 35 градуса, Видин и Русе 37 градуса.

Месец май е най-дъждовният пролетен месец. Страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад. При такива условия времето е неустойчиво – с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици. Понякога падат интензивни валежи и градушки, причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури. Не са редки случаите, когато само за 2 – 3 часа пада толкова валеж, колкото е месечната норма и дори повече.

Освен усещане за лято, през май можем да си припомним и за отминалата зима. След арктичини нахлувания температурите се понижават чувствително и по високите полета е възможно образуването на слани. Такива застудявания се случват много често, около 24 май. През 1991 година между 24 и 27 май в планиниските райони вали сняг, като новата снежната покривка по най-високите върхове надвишава 40 – 50 сантиметра. На 26 май сутринта жителите на Габрово, Самоков и Перник са изненадани от 15-сантиметрова снежна покривка. През 2004 година, отново на 24 май, в местата с надморска височина над 800 метра, макар и за кратко, също валя сняг.

И докато любителите на белите спортове прибират ски и щеки, то почитателите на слънцето и морето са все по-доволни. По Черноморието краткотрайните валежи и застудяванията не са толкова изразени, а морският бриз рядко позволява на температурите да достигнат 30 градуса. Обикновено морската вода в края на месеца се затопля до около 16 – 18 градуса, но в отделни години може да достигне и 22 градуса.

Най-високите измерени температури през месец май за по-голямата част от страната са между 32 и 37 градуса. По-горещо е било в Бяла, Русенско: 40 градуса, в Берковица и Средец 39 градуса, в Ловеч, Търговище и Образцов чифлик 38 градуса. Най-ниските минимални са от минус 2 до 3 градуса, в Ихтиман минус 4 градуса, във Вършец, Велинград и Казанлък минус 3 градуса. В София най-студено е било на 13 май 1976 година – минус 1,6 градуса, а най-топло на 16 май 1908 година – плюс 33,8 градуса.

Народна метеорология

Дъждовен май – плодородие без край. Ако през май често се вдигат вихрушки или пък сутрините са студени, ще има суша. Ако на Гергьовден вали дъжд, лятото ще е сухо, а реколтата богата. Когато Гергьовден е мъгляв, добитъкът ще е болнав. Колкото дни преди Гергьовден прогърми, толкова пари ще струва житото.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Meteo Tv

Виж също...

Loading...