Певицата от читалището на Долна Секирна Яна Кирилова се премени с трънска носия на празника “С песните на Гюрга Пинджурова”

Новото си облекло за участия по фестивали и празници показа певицата от народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна Яна Кирилова. Премяната беше показана по време на участието и на празника “С песните на Гюрга Пинджурова” в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Манофилът е с характерни шевици от Трънския край и е дарение от Евлоги Бонев, който има родословни корени от Брезнишко и Трънско. Той е човекът, който дарява за хората, културата и духовния живот в село Долна Секирна.

Певицата Яна Кирилова умишлено е избрала празника за Гюрга Пинджурова в Трън за първо събитие, на което да се изяви с трънската носия. Тя ще редува носиите. За последните 2 години, откакто е част от дейността на читалищет в Долна Секирна е установила, че публиката обича фолклорните песни с повече динамичност.

Как певицата на изглежда на сцена с новата носия, може да видите в публикацията: Близо 130 самодейци от Брезнишко и Трънско се изявиха в името на Гюрга Пинджурова – СНИМКИ. На 1 май Яна Кирилова ще участва в конкурса за традиционно песенно и музикално творчество „Гласове и мелодии от Пернишко“, който ще се проведе на пернишката крепост “Кракра”.

Виж също...

Loading...