Курбан за Гергьовден ще събере хората от Ръждавец над селото, но има резервен вариант за провеждането му при неблагоприятни метеорологични условия

Традиционен курбан за Гергьовден ще бъде осветен и раздаден в брезнишкото село Ръждавец. Традицията е възстановена през 2018 година и се провежда на хълм над населеното място, съобщи за Zapadno.com председателят на народно читалище “Ръждавец-2023” Николета Григорова.

Хората ще се съберат около 12:30 часа на 6 май в центъра на селото и заедно ще се отправят към стария кръст, където се раздава курбана. В 13:00 часа ще пристигне отец Михаил, който ще освети храната. При неблагоприятни метеорологични условия има резервен вариант за провеждането на събитието. “Досега времето винаги е било с нас. Винаги е превалявало преди да се качим. Ако случайно има по-сериозни дъждове, ще отворим читалището и вътре ще раздадем курбана”, поясни Николета Григорова.

Курбанът навръх Гергьовден в Ръждавец е раздаван до 1944 година, след което традицията е прекъсната в продължение на десетилетия. “По-старите хора, които бяха в селото – те вече не са между живите, са ми разказвали, че до 1944 година всяка година се е правил курбан горе на този кръст. След 1944 година са спрели да правят курбан. Не знам поради каква причина”, добави председателят на народно читалище “Ръждавец-2023”.

Преди възстановяването на традицията през 2018 година беше счупен. Тогава хора от селото доброволно го възстановили, но без да махат никаква част от него, за да го спасят от разрушаване. Хората извикали свещеник, който отново да освети кръста. Мястото е свещенно за Ръждавец, отбеляза още Николета Григорова.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...