Ваксинация срещу Коклюш в област Перник всеки вторник и четвъртък, за бременни жени от 27 до 36 гестационна седмица ще е безплатна

Ваксинация срещу Коклюш с тривалентна ваксина (Boocstriх) ще се извършва всеки вторник и четвъртък в имунизационния кабинет към Регионална здравна инспекция-Перник, съобщават от звеното.

Ваксинацията ще бъде в определените дни за времето от 9:00 до 12:00 часа. Поставянето на ваксини ще се извършва във връзка с повишените случаи на заболели от Коклюш. Ваксинацията на бременни жени от 27 до 36 гестационна седмица след представен документ удостоверяващ гестационната седмица е безплатна. На всички останали ваксинация срущу Коклюш ще се извършва със собствена ваксина.

През предходната седмица на територията на област Перник са регистрирани 5 случая на заболели с Коклюш. Заболeлите са 3 деца на възраст от 10 до 17 години и 2 жени на възраст 20 години и 66 години от област Перник. Пациентите се лекуват се в дома си под наблюдението на личния си лекар. Извършено е епидемиологично проучване и са уточнени контактните лица в дома и колективите.

Коклюш или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...