Възраждането на няколко църкви в Трънско започва, но ще се случи бавно, назначени са свещеници, които да отговарят за тях

За няколко църкви в села на територията на община Трън са задвижени процедури по ремонтирането или възстановяването им, предаде репортер на Zapadno.com.

Архиерейското наместничество на Трънска духовна околия, което обхваща тези храмове, е предприело мерки. “Назначени са свещеници, които да отговарят. Имаме активирани програми, по които ще се работи. Като първата задача на тази програма е да се възстановят църквите, но това ще отнеме време, защото програмата не става бързо”, каза за Zapadno.com архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов.

Църквите, за които се работи, са “Свети Николай” – Летни” в село Кожинци и “Света Богородица” в село Костуринци, както и храмът в село Туроковци. За тези няколко църкви има задание от Софийска света митрополия, но се търси финансиране на необходимите дейности, добави духовникът.

За църквата в село Кожинци е писано писмо до Светия Синод, а местни са събирали средства за възстановяването и, но парите стигнали само за козметични ремонти. Храмът е изграден през 1930 година и към днешна дата покривът е протекъл.

Църквата “Света Богородица” в село Костуринци е изградена през 1871 година, но била опожарена от турците. През 30-те години на XX век храмът е възстановен.

Църквата “Свети Вартоломей” в село Туроковци е изградена наново през 30-те години на миналия век, на мястото на стария храм.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...