В църквата “Свети Георги Победоносец” в Брезник са изложени бродирани покривки и великденска украса – СНИМКИ

Две изложби са представени в голямата зала на храм-паметник “Свети Георги Победоносец” в град Брезник. Едната изложба е с дарения, а другата показва изработени от ученици от Брезник великденски украси, предаде репортер на Zapadno.com.

Близо 20 бродирани карета (покривки), на които са избродирани цветя, са показани в изложбата с дарения. През годините те са дарявани на храма от миряни. Изложбата е открита навръх Цветница, когато пред нея са били поставени и живи цветя във фази. Този занаят е забравен и целта на показаните дарения е да бъдат разгледани от младите хора, за да се докоснат до това изкуство и евентуално да го последват. Това сподели за Zapadno.com местният историк Аниела Асенова.

Другата изложба показва великденска украса, изработена от ученици от I “а” и I “б” клас с класни ръководител Ваня Иванова и Алекса Секиранова към средно училище “Васил Левски” в град Брезник. На 30 април учениците бяха гости на църквата, в която отец Михаил им разказа за духовните традициите. На картон или лист хартия децата са изобразили великденски яйца, които също са дарение за храма.

Разгледайте снимки от двете тематични изложби в храм “Свети Георги Победоносец” в Брезник:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Аниела Асенова

Виж също...

Loading...