Танцова формация “ШарениЯ” към читалището на село Сопица се представи с граовски танц на фестивал в Турция

Танцова формация “ШарениЯ” към народно читалище “Светлина-1932” в брезнишкото село Сопица с ръководител Кристиян Ивайлов е участвала в международен фестивал в Турция, предаде репортер на Zapadno.com.

Два дни преди концертната програма участниците са дефилирали по улици в турската столица Истанбул, където се е състоял фестивалът. Освен танцова формация “ШарениЯ” участие е взел и още един състав, който е от Перник. С всичките 20 танцьори формацията към читалището на Сопица се е представила на сцената на фестивала. “Направихме дебют на един нов танц, който направихме специално за участието ни в Истанбул. Все пак за първи път участваме в такова голямо събитие. Танцът е граовски с типичните движения на селското хоро”, каза ръководителят на формацията и секретар на народно читалище “Светлина-1932” Кристиян Ивайлов. Той отбеляза, че публиката и организаторите са посрещнали много топло танцова формация “ШарениЯ”. “Вдигнахме повече от половината зала на крака”, добави той.

При гостуването си в Истанбул групата е имала възможност да разгледа забележителностите на турската столица. Това е второ участие на “ШарениЯ” във фестивал в Турция. През 2023 година танцьорите се представиха на фестивал в град Чанаккале, който се намира в азиатската част на страната.

Снимка: Цветелина Григорова

Виж също...

Loading...