Границите на България ще бъдат охранявани с 40 нови високопроходими автомобила, за които гранични полицаи получиха ключовете

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи днес на граничните полицаи ключовете на първата пратка от 40 автомобила с висока проходимост. „Със сигурност в МВР имаме прецедент – само за 7-8 месеца да стартира обществена поръчка, която да мине през цялата процедура, да завърши и физически да започне доставката на автомобилите. Тук е мястото да благодаря на всички служители, основно от Главна дирекция „Гранична полиция“, на екипа, който положи огромни усилия днес всичко това да се случи“, коментира вътрешният министър, цитиран от пресцентъра на МВР.

Калин Стоянов припомни установената изключително тежка ситуация, когато поема ръководството на ведомството на 6 юни миналата година – незаети около 450 щатни бройки на служители с полицейски правомощия и липса на високопроходима техника. „Имаше регионални дирекции в страната, със зачислени по щат около 50 автомобила, от които в движение бяха не повече от 7 – 8. Тогава много бързо се ориентирахме, анализирахме ситуацията и достигнахме до извода, че трябва да направим абсолютно всичко възможно за да доставим необходимите автомобили“. Днес това е първата, но много стабилна крачка в тази посока, с нескрита радост отбеляза министър Стоянов и подчерта, че когато ръководството изисква резултати от граничните полицаи, то е длъжно да ги обезпечи материално и физически. „Получавайки тези автомобили за охрана на държавната граница ние ставаме още по-сигурен, по-надежден и по-предвидим партньор за охрана на външната граница на Европейския съюз. Когато ние сме силни с техника като тази, няма значение кой е срещу нас“, каза още вътрешният министър. Той завеща на колегите да управляват новите автомобили отговорно и безаварийно.

Това е дългоочакван ден от всички нас, заяви директорът на Главна дирекция “Гранична полиция” главен комисар Антон Златанов. Той благодари на ръководството на МВР за предприетата последователна политика в осигуряването на необходимия ресурс, с който граничните полицаи да изпълняват основната си задача – опазването на нашата граница. Главен комисар Златанов посочи, че днешното събитие е първа крачка към целенасоченото техническо оборудване на състава. Той благодари на колегите си, които отговорно  и всекидневно изпълняват своите задължения, въпреки трупаните с години проблеми с липса на обучени кадри и специализирани моторни превозни средства.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров, изпълняващият длъжността главен секретар главен комисар Димитър Кангалджиев и директори на дирекции в МВР.

Снимка: МВР – пресцентър

Виж също...

Loading...