Ръждасял водопровод от питейния язовир за Брезник до помпена станция ще бъде реконструиран, Общината задвижи процедура за ремонта

За реконструкцията на довеждащ водопровод от язовир „Красава“ до помпена станция за питейни води „Гърло“ вече е задвижена процедура, предаде репортер на Zapadno.com.

Проектът е един от приоритетните на Община Брезник за 2024 година. За него общинската администрация съобщи още миналата година. За реконструкцията на довеждащия водопровод бяха одобрени над 2 милиона лева от държавния бюджет за настоящата година. В началото на месец април тази година Община Брезник и Министерство на регионалното развитие и благоустройството подписаха двустранно споразумение.

Дължината на участъка, предвиден за реконструкция е 3 577 линейни метра. Съществуващият захранващ водопровод от язовир „Красава“ до пречиствателната станция за питейни води на град Брезник е изграждан със стоманени тръби и е с дълъг срок на експлоатация. Голям процент от общата дължина на водопровода в първия участък от язовир „Красава“ до помпена станция „Гърло“ преминава през пресечен терен и е със затруднен достъп за обслужване и поддръжка. Тези участъци от водопровода създават експлоатационни трудности на общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник, като са установени и редица аварии по нереконструираното трасе. Основният проблем при експлоатацията на този участък са авариите и постоянните скрити течове от пробиви вследствие на корозия. Това става ясно от информация в обществена поръчка, чрез която се търси изпълнител за реконструкцията на водопровода.

Проектиран е и нов водопровод с дължина около 3 километра и 577 метра, преминаващ през сравнително благоприятен релеф, като трасето на новия водопровода ще бъде положен изцяло до съществуващия стоманен водопровод идващ от язовир “Красава” и захранващ речиствателната станция за питейни води на град Брезник в нормативно определените сервитутни граници, уточняват от Община Брезник.

През 2021 година чрез средства от Държавен фонд “Земеделие” общинската администрация на Брезник изгради ново водопроводно трасе от помпена станция в района на брезнишкото село Гърло до пречиствателната станция за питейна вода в град Брезник. Водопроводът беше изграден, тъй като съществуващият бе силно компрометиран и не отговаряше на изискванията.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...