Пенсиите да бъдат увеличени с 11 % от лятото ще предложат на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт

Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11 %, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10 %, категоричен е премиерът Димитър Главчев във връзка с предстоящата актуализация на пенсиите от началото на месец юли, съобщиха от правителствената информационна служба.

Още утре на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи предстоящото от 1 юли осъвременяване да бъде с 11 %, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година. Предложението отчита интереса на българските пенсионери да получат по-висока актуализация, като са осигурени и необходимите за целта средства. Всички представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт ще гласуват за 11 % увеличение.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по така нареченото „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на Националния осигурителен институт показват 10 %.

Настоящата ситуация не е прецедент. През 2021 година отново експертните изчисления сочеха по-нисък процент от заложения в бюджета и въпреки това осъвременяването беше реализирано с по-висок процент.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...